Cesto:
400 g polohrubej múky, balíček droždia, 1,5 dl vlažného mlieka,
80 g cukru, 150 g roztopenej helie, štipku soli, balíček
pomarančového prášku, 2 vajcia
Plnka:
3/8 l mlieka, balíček vanilkového pudingového prášku, 50 g
cukru, balíček vanilkového cukru, 1,25 kg višní, 2 dl smotany na
šľahanie
Mrvenička:
175 g hrubej múky, 100 g cukru, balíček vanilkového cukru, 100 g
roztopenej helie
Zo
surovín dôsledne vymiesime cesto a necháme ho kysnúť na
teplom mieste hodinu. Pduingový prášok rozmiešame v troche
mlieka, zvyšné mlieko necháme zovrieť s cukrom, primiešame
v mlieku rozpustený pudingový prášok, krátko povaríme,
dáme vychladnúť a potom primiešame smotanu. Cesto ešte raz
premiesime a rozvaľkané uložíme na vymastený plech. Necháme
ďalších 15 minút kysnúť, potom naň dáme pudingovú masu,
poukladáme vykôstkované višne a posypeme mrveničkou, ktorú
sme pripravili zmiešaním hrubej múky s cukrom, vanilkovým
cukrom a heliou. Upečieme v predhriatej rúre pri teplote
180 stupňov. Pri príprave koláča môžeme použiť namiesto
čerstvých višní mrazené, ktoré pred použitím nerozmrazujeme.
Potrieme roztopeným marhuľovým džemom a dáme vychladnúť.
Môžeme posypať práškovým cukrom a sekanými mandľami. Na
prípravu torty môžeme použi mrazené lístkové cesto. Keď
chceme upečenú tortu zmraziť, necháme ju vychladnúť, no
nenatrieme ju džemom. Vychladnutú tortu zabalíme do plastového
vrecka do mrazničky. Potom ju vyberieme, rozbalíme, položíme na
plech a dáme na 10 minút do horúcej rúry. Napokon ju
potrieme džemom, prípadne posypeme cukrom a mandľami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára