piatok 2. septembra 2016

Višňový koláč s mrveničkou

Cesto: 400 g polohrubej múky, balíček droždia, 1,5 dl vlažného mlieka, 80 g cukru, 150 g roztopenej helie, štipku soli, balíček pomarančového prášku, 2 vajcia
Plnka: 3/8 l mlieka, balíček vanilkového pudingového prášku, 50 g cukru, balíček vanilkového cukru, 1,25 kg višní, 2 dl smotany na šľahanie
Mrvenička: 175 g hrubej múky, 100 g cukru, balíček vanilkového cukru, 100 g roztopenej helie

Zo surovín dôsledne vymiesime cesto a necháme ho kysnúť na teplom mieste hodinu. Pduingový prášok rozmiešame v troche mlieka, zvyšné mlieko necháme zovrieť s cukrom, primiešame v mlieku rozpustený pudingový prášok, krátko povaríme, dáme vychladnúť a potom primiešame smotanu. Cesto ešte raz premiesime a rozvaľkané uložíme na vymastený plech. Necháme ďalších 15 minút kysnúť, potom naň dáme pudingovú masu, poukladáme vykôstkované višne a posypeme mrveničkou, ktorú sme pripravili zmiešaním hrubej múky s cukrom, vanilkovým cukrom a heliou. Upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov. Pri príprave koláča môžeme použiť namiesto čerstvých višní mrazené, ktoré pred použitím nerozmrazujeme. Potrieme roztopeným marhuľovým džemom a dáme vychladnúť. Môžeme posypať práškovým cukrom a sekanými mandľami. Na prípravu torty môžeme použi mrazené lístkové cesto. Keď chceme upečenú tortu zmraziť, necháme ju vychladnúť, no nenatrieme ju džemom. Vychladnutú tortu zabalíme do plastového vrecka do mrazničky. Potom ju vyberieme, rozbalíme, položíme na plech a dáme na 10 minút do horúcej rúry. Napokon ju potrieme džemom, prípadne posypeme cukrom a mandľami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára