piatok 4. januára 2019

Zamrvenka

300 – 400 g čerstvých alebo 50 g sušených húb., 250 g zemiakov., mrkva., petržlen., cibuľa., 2 – 3 strúčiky cesnaku., sladká mletá paprika., trochu hladkej múky a tuku., vegeta., soľ., niekoľko zrniek čierneho korenia
Halušky: vajce., trochu krupice a hrubej múky., kúsok masla., muškátový oriešok., vegeta
Očistené a nakrájané čerstvé huby alebo namočené sušené huby spolu so zeleninou, cibuľou, cesnakom a zemiakmi vložíme do hrnca, zalejeme vodou, ochutíme korením, vegetou a soľou a privedieme do varu. Pred dokončením do polievky pridáme paprikovú zápražku a halušky - mrveničku.

Halušky: Do hrnčeka dáme vajce, trochu rastlinného tuku., strúhaný muškátový oriešok a vegetu a vyšľaháme ho vidličkou. Postupne k vyšľahanému vajcu prisýpame krupicu a hrubú múku v pomere 2:1. Cesto šľaháme, kým nezhustne, no nesmie byť tvrdé. Potom ho zavaríme do polievky cez sitko na halušky.
Tip: Zeleninu môžeme pred podávaním z polievky vybrať, aby nerušila charakteristickú hubovú chuť. Polievky navaríme radšej väčšie množstvo, pretože čím viac sa ohrieva, tým je lepšia. Kto chce, môže v polievke povariť aj trochu hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky. Potom polievka chutí ako hubový guláš.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára