pondelok 14. januára 2019

Liptovská kapustnica s rezancami

100 g kyslej kapusty., 0,5 l vody z kyslej kapusty., 2 klobásky., 20 g sušených húb., 150 g údeného mäsa., 100 g bravčového mäsa (neúdené kolienko alebo krížové kosti)., 4 menšie celé zemiaky., 100 g širokých rezancov., soľ., mleté čierne korenie., mletú sladkú papriku
Bravčové mäso uvaríme, vyberieme a vývar použijeme na prípravu polievky. Do vývaru vložíme údené mäso, pridáme kapustu, dolejem vodu z kyslej kapusty a varíme. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme celé zemiaky, klobásky, sušené huby a dovaríme do mäkka. Jemne osolíme a okoreníme podľa chuti. Ak máme svetlú kapustu, použijeme trocha mletej papriky. Bravčové mäso, klobásy a údené mäso môžeme nakrájať do polievky, alebo ich konzumujeme samostatne s cviklou a chrenom ako hlavné jedlo. Pri podávaní polievky vkladáme do taniera uvarené domáce rezance a jedne celý uvarený zemiak.
Široké rezance. 150 g hladkej múky vymiešame rukou s 2 vajcami, štipkou soli a kvapkou oleja na tuhšie cesto. Cesto rozvaľkáme a krájame rezance, široké cca 0,5 cm. Potom ich vyvaríme v osolenej vode.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára