sobota 12. januára 2019

Citrónová torta-recept

Cesto: 3 veľké vajíčka., 3 PL horúcej vody., 150 g cukru., balíček vanilkového cukru., 100 g múky., 100 g maizeny., 2 zarovnané KL prášku do pečiva
Citrónový krém: 6 lístkov bielej želatíny., šťava z troch citrónov., 4 vajíčka., 150 g cukru., 1/8 l suchého vína., 1/8 l smotany na šľahanie., 3 PL citrónovej zaváraniny
Ozdoba: ½ l šľahačky., 2 balíčky stužovača do šľahačky., 2 PL práškového cukru., citrón., citrónová kôra

Vajíčka vymiešame do peny, pridáme vodu a miešame na ľahkú masu, pričom pomaly za stáleho miešania pridávame vanilkový cukor a cukor kým sa nerozpustí. Zmiešame múku, maizenu a prášok do pečiva, zľahka zamiešame do masy. Tortovú formu vložíme pergamenovým papierom, cesto do nej vylejeme a pečiem v predhriatej rúre na strednom rošte do zlatohneda pri teplote 175 – 200 stupňov C. Želatínu namočíme. Citróny vytlačíme. Vajíčka ušľaháme do peny, pridáme cukor, citrón šťavu a biele víno a ďalej miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme rozpustenú, mierne vychladnutú želatínu a postavíme na chladné miesto. Keď zmes začne tuhnúť, pridáme tuhú šľahačku. Biskvitové cesto vyberieme z formy, raz ho prekrojíme a natrieme citrónovou marmeládou. Spodný diel torty položíme na tortovú misu, okolo nej postavíme stenu tortovej formy, naplníme citrónovým krémom. Dáme stuhnúť. Keď masa začína tuhnúť, položíme na ňu druhý plát torty a znova dáme do chladu. Na ozdobu ušľaháme s pridaním stužovača a práškového cukru tuhú šľahačku. Potom uvoľníme spružinu formy. Tortu potrieme šľhačkou a ozdobíme.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára