sobota 12. januára 2019

Ako piecť tortu

Upiecť tortu, to vyžaduje trochu viacej zručnosti ako pečenie bežných kysnutých či miesených koláčov. Cesto na tortu má byť po upečení vláčne a ľahké. A to závisí nielen od vymiešania, ale aj od správneho postupu pečenia. Na stredne veľkú orechovú tortu zoberieme 5 až 6 vajec. Na jedno vajce dáme 20 až 30 g cukru., 20 g hrubšie pomletých orechov, 150 g hrubej múky a trochu postrúhanej citrónovej kôrky.
Predovšetkým si pripravíme tortovú formu, ktorú bez vymastenia a bez dna položíme na rovný plech, na ktorý sme položili hárok mastného papiera. Ak pečieme tortu vo vymastenej a múkou vysypanej forme, pri dopekaní sa začne piškóta od formy na stranách oddeľovať, čím okraj torty ostane nerovný, ale šikmý. Vajcia rozbíjame jednotlivo nad šálku, aby nám tekutý žĺtok pri oddeľovaní neskazil bielky. Bielky nalievame do čistého kotlíka a žĺtky dáme do misy. Keď sa nám aj cez všetku opatrnosť dostane žĺtok do bielkov, nenašľaháme tuhý sneh. Preto žĺtok opatrne lyžicou alebo škrupinou z vajca z bielkov vyberieme. Najprv dáme do žĺtkov polovicu z odváženého cukru (preosiateho) a metličkou na sneh ich dobre napeníme. Potom metličku v teplej vode umyjeme a z bielkov našľaháme tuhý sneh. V prípade, že v popise je uvedený kryštálový cukor, vtedy ho pridávame do bielkov hneď na začiatku šľahania. Keď však predpis uvádza práškový cukor, vtedy cukor pridáme až do našľahaného snehu a už len chvíľu spolu došľaháme. Našľahaný sneh pridáme do žĺtkov. Drevenou vareškou cesto zľahka miešame a zároveň prisýpame múku, v ktorej sme rozmiešali pomleté orechy a postrúhanú citrónovú kôru.
Piškótovým cestom naplníme pripravenú tortovú formu do dvoch tretín a striekačkou rozotrieme od prostriedka k okrajom. Plech aj s tortou vložíme do vopred vyhriatej stredne teplej rúry (v elektrickej na dvojku). Tortu zo začiatku pečieme pri miernom teple a keď cesto narastie a vyplní celú formu, oheň máličko zosilníme. Pomalým pečením sa bublinky vzduchu zašľahané do bielkov v torte zvoľna rozťahujú a tým cesto dvíhajú. Z uvedeného množstva surovín pečieme tortu približne 40 až 45 minút. Či je upečené, skúšame tak, že vpichneme do prostriedku torty ihlicu (na pletenie). Keď je po vytiahnutí suchá, je torta upečená, ak je ešte vlhká, treba tortu ešte piecť. Cukrári skúšajú či je torta upečená tak, že prostriedok torty veľmi slabúčko prstami stlačia. Upečená torta sa v stlačenej časti vráti späť. V prípade, ak nie je dopečená zostane v polohe, do akej ju stlačili. Upečenú tortu z rúry vyberieme, vrch posypeme máličko hrubou múkou a obrátime na 2 až 3 minúty na čistú dosku alebo papier, aby mala torta pekný rovný vrch. Potom tortu obrátime do pôvodnej polohy a necháme v tej miestnosti, v ktorej sa piekla, vychladnúť. Z vychladnutej torty najskôr stiahneme zo spodku papier, na ktorom sa torta piekla. Tortu dlhým nožom z formy vykrojíme, dvakrát na plocho rozkrojíme. Aby torta nebola po naplnení na jednej strane nižšia, jej okraj pred rozkrájaním na jednej strane poznačíme práškovým cukrom, podľa čoho potom jednotlivé časti po natretí plnkou aj skladáme.
Rozkrájanú tortu naplníme, diely zložíme na seba a plnkou potrieme aj okraje torty. Potom obvod torty posypeme buď strúhanými orechami, orieškami, mandľami, čokoládou alebo piškótovými omrvinkami. Až potom potrieme vrch torty krémom alebo polevou a pomocou tortového noža uhladíme. Do vrecúška s ozdobnou trubičkou dáme plnku a vrch torty ozdobíme. Čím je ozdoba jednoduchšia, tým je torta vkusnejšia. Ozdobenú tortu dáme na chladné miesto, aby stuhla, lebo tak sa ľahšie krája. Krájame ju nožom , ktorý namáčame do teplej vody.
Tortu nekrájame nikdy teplú, najlepšie je, keď ju plníme až na druhý deň. Zloženú naplnenú tortu natrime najprv krémom po obvode a potom ju uchopíme do dvoch rúk a otáčaním zachycujeme na natretom povrchu nakrájané lieskové oriešky, ktoré sme trochu opražili, alebo pomleté vlašské orechy. Až potom natrieme krémom aj vrch torty. Nakoniec vrecúškom s ozdobným nástavcom vytláčame z krému rôzne ozdoby. Ak natrieme tortu polevou, potom ňou zalejeme aj okraje. Polevu rozotierame na úplne hladký povrch a dávame pozor, aby sa nám nenatrúsili do nej drobčeky cesta a nikdy nôž nenadvihujeme uprostred roztierania. Torty s polevou zdobíme jednoducho farebnou kresbou, farebným želé alebo suchým ovocím. Pri zdobení krémom si ľahko nožom naznačíme porcie. Na zdobenie potrebujeme úplne hladký krém, preto ho miešame len s preosiatym cukrom. Nesmie byť tuhý, aby po natretí nebol povrch nerovnomerný a tiež nesmie byť riedky, pretože ozdoby by boli nevýrazné.
Tortu prekrajujeme tak, že ľavou rukou stačíme tortu proti nožu a otáčaním ju režeme.
Odrezanú časť odoberieme podsunutím papiera.
Krém striekame na vopred vyznačené diely.
Pocvičte si rôzne ozdoby – nastriekaním zemiakovej kaše na papier.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára