sobota 12. januára 2019

Ovocné osvieženie

80 g mäkkého masla alebo margarínu., 100 g práškového cukru., vanilínový cukor., 3 vajcia., 300 g hladkej múky., ½ kypriaceho prášku do pečiva., trocha nastrúhanej kôry z umytého citróna., štipka soli., 100 ml mlieka
NÁPLŇ OVOCNÁ: 200 ml vody., 100 g cukru., tortové želé červené., 300 – 350 g malín alebo mäkkých jahôd
NÁPLŇ SMOTANOVÁ: 3 plátky želatíny., 250 -350 g smotany na šľahanie., PL práškového cukru., PL rumu
OBLOHA: 400 – 500 g rebarbory nakrájanej na 2 cm kúsky., 250 ml vody., 6 – 8 PL cukru (rebarbora je kyslá)., tortové želé červené

Maslo, práškový cukor a vanilínový cukor ušľaháme šľahačom na penu. Po jednom do peny zatierame vajcia (každé asi 30 sekúnd). Múku, kypriaci prášok, citrónovú kôru a soľ premiešame a striedavo (na 1. stupni šľahača) s mliekom zapracujeme do našľahanej peny. Tuhé cesto stierkou vyklopíme do tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie., uhladíme a pečieme v predhriatej rúre. Po upečení stiahneme papier na pečenie a korpus necháme úplne vychladnúť. Vychladnutý korpus 1x pozdĺžne prerežeme. Dolný plát opäť vložíme do čistej tortovej formy položenej na podnos s okrajom. Na ovocnú náplň pripravíme želé podľa návodu na obale, ale s množstvom cukru uvedeným v tomto recepte. Do horúcej náplne nasypeme maliny alebo jahody, premiešame a hneď ako začne náplň tuhnúť, ovocie vyberieme a pokladieme na korpus. Rovnomerne nalejeme želé. Odložíme na hodinu do chladničky. Na smotanovú náplň želatínu namočíme, šľahačom ušľaháme smotanu s práškovým cukrom. Želatínu jemne zbavíme vody, pridáme rum a rozpustíme. Do rozpustenej želatíny vmiešame asi 2 PL šľahačky a jemne rozmiešame s ostatnou šľahačkou. Náplň natrieme na ovocie a zakryjeme druhým plátom korpusu (rezanou stranou hore). Rebarboru premiešame s vodou, cukrom a tortovým želé a necháme krátko speniť (2 – 3 minúty povaríme). Rebarborové dieliky rozdelíme na tortu a opatrne zalejeme zvyškom želé. Dáme do chladničky, najlepšie na noc, aby chute splynuli.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára