sobota 12. januára 2019

Čokoládová torta s marhuľami

2 poháre sterilizovaných rozpolených marhúľ., 250 g hladkej múky., 160 g kryštálového cukru., 150 g margarínu., 100 g mandlí., 100 g horkej čokolády., 2 PL kakaa., 3 vajcia., citrón., droždie., KL vanilkového cukru., vanilkový cukor., KL horkého likéru
Rúru zohrejeme na 240 stupňov. Necháme odkvapkať marhule a získaný sirup nalejeme do nádoby. Niekoľko rozpolených marhúľ si odložíme na záverečné zdobenie torty, ostatné nakrájame. Do okrúhlej vymastenej tortovej formy, nasypeme 100 g cukru, naň položíme 70 g margarínu nakrájaného na kúsky a vložíme do rúry. Len čo začne cukor karamelizovať, vytiahneme formu z rúry, poukladáme do nej nakrájané marhule, posypeme vanilkovým cukrom a opäť vložíme do rúry v ktorej sme znížili teplotu na 210 stupňov. Pečieme asi 5 minút a potom formu vyberieme. Mandle posekáme a poukladáme ich na skaramelizované marhule. V nádobe zmiešame múku s droždím, zvyšným cukrom, kakaom vanilkovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou, pridáme celé vajcia, zvyšný margarín, likér a dl marhuľového sirupu. Všetko spolu šľaháme, kým vznikne vláčna a homogénna zmes. Nalejeme ju do formy a upečieme v rúre pri teplote 200 stupňov. Vychladnutú tortu zdobíme marhuľami a nožíkom nastrúhanou čokoládou. Hotovú vložíme do chladničky. Neozdobenú tortu môžeme nechať vychladnúť vo forme, potom aj s formou zabaliť do igelitového vrecka a vložiť do mrazničky. Po vybraní z mrazničky (do 4 mesiacov) necháme tortu voľne rozmraziť a až potom ju zdobíme. Pri pečení môžeme použiť ako polotovar mrazené rozpolené marhule, na zdobenie však použijeme kompót.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára