sobota 12. januára 2019

Savarin s jahodami

400 g múky., 60 g cukru., štipka soli., postrúhaná kôra z citróna., 175 ml mlieka., kocka čerstvého droždia (42 g)., 100 g zmäknutého masla., 3 vajcia
POLIATIE: 150 ml pomarančovej šťavy (čerstvo vytlačenej alebo kvalitného džúsu)., 150 g cukru., 2 PL pomarančového likéru
K TOMU: 700 g jahôd (alebo iného ovocia)., 200 g sladkej smotany., 2 PL cukru., vecúško vanilínového cukru

Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Múku zmiešame s cukrom, soľou a citrónovou kôrou. Droždie rozdrobíme a hladko vymiešame vo vlažnom mlieku. Spolu s maslom a vajcami pridáme k múke a dôkladne zmiešame. Pracujeme dovtedy, kým nevznikne tuhé cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto ihneď rovnomerne rozdelíme do formy. Zakryjeme utierkou a necháme asi hodinu odpočívať. Rúru predhrejeme na 180 stupňov C (teplovzdušnú bez predhrievania na 160). savarin pečieme na strednej koľajničke asi 30 minút do zlatohneda. Medzitým necháme v rajnici asi 5 minút variť pomarančovú šťavu s cukrom. Potom pridáme pomarančový likér a odstavíme. Upečený savarin necháme 5 – 10 minút postáť vo forme. Potom ho niekoľkokrát popicháme ihlicou (až na samé dno). Koláč vyklopíme, obrátime a pokvapkáme sirupom, ktorý rozotrieme štetcom po povrchu. Dávame len také množstvo, ktoré hneď vsiakne a nestečie vedľa. Umyté jahody pokrájame na veľmi tenké látky. Smotanu vyšľaháme dotuha s cukrom a vanilínovým cukrom a zľahka ju premiešame s jahodami. Stred savarína naplníme šľahačkou a okamžite podávame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára