sobota 12. januára 2019

Čerešňová torta

6 vajec., 90 g práškového cukru., vrecúško vanilínového cukru., šťava a postrúhaná kôrka z ½ citróna., 120 g hrubej múky., 60 roztopeného masla., tuk a múka na prípravu tortovej formy
Plnka: asi 300 g kompótovaných čerešní., citrónová šťava., rum., 125 g kompótového nálevu., 60 g cukru., 2 vajcia., 30 g múky., 120 g masla vrecúško vanilínového cukru
Na ozdobenie: 250 g šľahačky., vanilínový cukor
Do penista vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, so šťavou a kôrkou z citróna. Vmiešame múku s bielkovým snehom, do ktorého sme prišľahali vanilínový cukor. Do cesta nakoniec opatrne pridáme roztopené maslo. Cesto vlejeme do pripravenej tortovej formy. Uložíme ju na plech a cesto pečieme 60 minút v stredne horúcej rúre. Po upečení ho o forme odložíme do úplného vychladnutia. Po vychladnutí tortový korpus nožíkom uvoľníme z formy a rozrežeme na 3 pláty. Pokropíme rumom. Čerešne najprv odkôstkujeme, necháme na sitku odkvapkať a nahrubo ich rozrežeme. Prichutíme rumom a citrónovou šťavou. Kompótový nálev, cukor, vajcia a múku uvaríme na hustú hmotu. Prichutíme ju asi 4 PL rumu a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s vanilínovým cukrom. Postupne do neho vmiešame predchádzajúcu hmotu a pripravené čerešne. Čerešňovým krémom naplníme tortové pláty. Tortu na povrchu potrieme a ozdobíme šľahačkou, do ktorej sme prišľahali vanilínový cukor.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára