sobota 12. januára 2019

Limetový koláč

135 g rozdrvených diétnych keksov., 60 g práškového cukru., 400 g sladeného kondenzovaného mlieka., 75 g masla., 125 ml šťavy z limety (4 plody)., 2 KL strúhanej kôry z limety., 2 vajcia., zelená potravinárska farba., 300 ml smotany na šľahanie., limeta na ozdobenie
V plytkej forme z ohňovzdorného skla ručne spracujeme rozdrvené keksy, cukor a zmäknuté maslo. Zmes roztlačíme na dno a boky formy a po obvode urobíme hrubší okraj. V stredne veľkej miske metličkou rozšľaháme sladené kondenzované mlieko, šťavu a kôru z limety a žĺtky na hustú zmes. Môžeme pridať trochu zelenej potravinárskej farby. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do limetovej zmesi. Plnku vylejeme na keksové cesto a povrch zarovnáme. Pečieme v predhriatej rúre pri 170 stupňov C asi 20 minút. Koláč necháme vychladnúť a potom ho dáme asi na 3 hodiny do chladničky. V malej miske vyšľaháme hustú šľahačku. Koláč ozdobíme šľahačkou a plátkami limety.
Ozdoby z limety. Kužele: ostrým nožom limetu priečne pokrájame na tenké plátky. Každý od stredu narežeme a skrútime do tvaru kužeľa. Šarkany a mašličky: ostrým nožom limetu priečne pokrájame na tenké plátky. Každý z nich rozkrojíme na štvrtky.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára