pondelok 14. januára 2019

Francúzska kuracia polievka

4 PL olivového oleja., veľkú cibuľu., 3 strúčiky cesnaku., malú červenú papriku., malú zelenú papriku., stredne veľké cukety., KL sušeného majoránu., 300 ml paradajkového pretlaku alebo šťavy., 1,2 l hydinového vývaru., 180 g rezancov., 450 g kuracích pŕs bez kože a kostí., ¼ l KL soli., čerstvo mleté čierne korenie
Vo veľkom hrnci rozpálime olej a osmažíme na ňom nahrubo nakrájanú cibuľu. Pridáme cesnak nakrájaný na plátky a minútu miešame. Pridáme červenú a zelenú papriku nakrájanú na kocky, zakryjeme a za občasného miešania 5 minút podusíme. Potom pridáme umytú cuketu pozdĺžne rozpolenú a nakrájanú na plátky, majorán a dusíme asi 7 minút. Až cukety zmäknú. Prilejeme paradajkový pretlak a hydinový vývar. Privedieme do varu. Pridáme cestoviny, na kocky nakrájané kura, potom zmiernime teplotu a pod pokrievkou varíme miernym varom 5 až 8 minút. Dochutíme soľou a štipkou korenia.
Cukety dôkladne umyjeme, ale neočistite, nechajte aj zelenú šupu. Cestoviny môžete uvariť i zvlášť v osolenej vode, pretože niekedy, keď sa varia priamo v polievke, môžu ju zakaliť. Pach po cesnaku na drvenej doštičke a rukách odstránite šťavou z citróna. Anglický názov pre majorán je marjoram, ktorý zahŕňa aj niekoľko príbuzných byliniek, ale predovšetkým majorán záhradný.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára