3
PL mlieka., 3 vajcia., 1 a ½ ČL vanilínového cukru., 150 g
hladkej múky (alebo kukuričnej)., 150 g kryštálového cukru., ¾
ČL kypriaceho prášku do pečiva., ½ ČL soli., 1 PL citrónovej
kôry., 180 g zmäknutého masla.
citrónový
sirup – 75 g práškového cukru., 60 ml citrónovej šťavy.
Rúru
zohrejeme na 170°C. V miske rozmiešame vajcia s mliekom a
vanilínovým cukrom. Vo väčšej nádobe dobre premiešame suché
prísady (vrátane citrónovej kôry, prípadne maku). Pridáme
maslo, ½ vaječnej zmesi a pomaly rozmiešame. Postupne pridáme
zvyšnú vaječnú zmes a zvyšujeme rýchlosť šľahania. Cesto
vylejeme do vymastenej a pomúčenej formy a pečieme asi 45 minút.
Po 20 minútach môžeme vrch zakryť papierom na pečenie, aby
nestmavol. Ku koncu pečenia spravíme test špajľou, či je koláč
dobre prepečený aj v strede.
Sirup
– V panvici zohrievame citrónovú šťavu a cukor, kým sa cukor
nerozpustí. Len čo vyberieme koláč z rúry, popicháme ho špajľou
a polejeme ½ citrónového sirupu. Necháme 10 minút vychladnúť,
potom preklopíme na iný plech a zvyškom sirupu polejeme opačnú
stranu. Ak sme upiekli malé koláčiky, polejeme aj boky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára