pondelok 26. septembra 2016

Citrónový koláč

3 PL mlieka., 3 vajcia., 1 a ½ ČL vanilínového cukru., 150 g hladkej múky (alebo kukuričnej)., 150 g kryštálového cukru., ¾ ČL kypriaceho prášku do pečiva., ½ ČL soli., 1 PL citrónovej kôry., 180 g zmäknutého masla.
citrónový sirup – 75 g práškového cukru., 60 ml citrónovej šťavy.
Rúru zohrejeme na 170°C. V miske rozmiešame vajcia s mliekom a vanilínovým cukrom. Vo väčšej nádobe dobre premiešame suché prísady (vrátane citrónovej kôry, prípadne maku). Pridáme maslo, ½ vaječnej zmesi a pomaly rozmiešame. Postupne pridáme zvyšnú vaječnú zmes a zvyšujeme rýchlosť šľahania. Cesto vylejeme do vymastenej a pomúčenej formy a pečieme asi 45 minút. Po 20 minútach môžeme vrch zakryť papierom na pečenie, aby nestmavol. Ku koncu pečenia spravíme test špajľou, či je koláč dobre prepečený aj v strede.

Sirup – V panvici zohrievame citrónovú šťavu a cukor, kým sa cukor nerozpustí. Len čo vyberieme koláč z rúry, popicháme ho špajľou a polejeme ½ citrónového sirupu. Necháme 10 minút vychladnúť, potom preklopíme na iný plech a zvyškom sirupu polejeme opačnú stranu. Ak sme upiekli malé koláčiky, polejeme aj boky. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára