500
g múky, 1 vajce, 50 ml oleja, 1 čajová lyžička soli.
Plnka
– 500 g tvarohu, 5 vajec, 100 ml kyslej smotany, soľ.
Poleva
na varené štrukli – 70 g masla, 100 g strúhanky.
Poleva
na pečené štrukli – 300 ml kyslej smotany, 1 žĺtok.
Do
preosiatej múky zamiešame vajce, olej a soľ. Prilejeme trocha vody
a vypracujeme cesto, ktoré natenko rozvaľkáme. Plnku pripravíme
zmiešaním tvarohu, vajec, kyslej smotany a soli. Na rozvaľkané
cesto rozotrieme plnku a cesto zvinieme. Závin položíme na
vymastený plech a tupou hranou noža ho nakrájame na kusy dlhé asi
15 cm. Plech dáme do rúry a pečieme pri teplote 180° C približne
10 minút. Štrukli vyberieme, polejeme zmesou žĺtka a kyslej
smotany a upečieme dozlata. Pri príprave vareného závinu
použijeme do plnky iba 2 vajcia. Závin nakrájame na menšie časti,
ktorých konce dobre stlačíme, aby plnka nevytiekla. Štrukli
varíme v osolenej vode. Podávame posypané strúhankou opraženou
na masle.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára