piatok 30. septembra 2016

Pita na bergský spôsob

4 vajcia, 200 g masla, 200 g mletých orechov, 200 g maku, 200 g hrozienok, 400 ml kyslej smotany, 200 g kyslastých jabĺk, 600 g múky, 100 g roztopeného hydinového tuku, 200 g cukru, škorica, voda, soľ,
Múku preosejeme na kôpku, v strede urobíme jamku, dáme do nej roztopený tuk, vajcia, štipku soli, 250 ml vody a zamiesime cesto. Rozdelíme ho na päť dielov, prikryjeme obrúskom a necháme 20 minút stáť. Cesto rozvaľkáme na pláty, ktoré majú byť také veľké ako nádoby, v ktorej sa pita bude piecť. Prvý plát uložíme na dno nádoby vymastenej maslom, pokropíme ho 3 lyžicami roztopeného masla a kyslej smotany a posypeme mletými orechmi zmiešanými s cukrom. Prikryjeme druhým plátom cesta, pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom. Rozložíme naň jablká nakrájané na plátky a posypeme cukrom a škoricou. Prikryjeme ďalším plátom cesta, pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom a posypeme hrozienkami a cukrom. Na túto vrstvu položíme opäť plát cesta, pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom a posypeme pomletým makom a cukrom. Navrch dáme posledný plát cesta, nádobu vložíme do rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 15 minút. Medzitým zmiešame 2 vajcia, zvyšnú kyslú smotanu a cukor. Zmes nalejeme na pitu a pečieme ešte 15 minút pri teplote 150 stupňov. Pitu podávame horúcu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára