4
vajcia, 200 g masla, 200 g mletých orechov, 200 g maku, 200 g
hrozienok, 400 ml kyslej smotany, 200 g kyslastých jabĺk, 600 g
múky, 100 g roztopeného hydinového tuku, 200 g cukru, škorica,
voda, soľ,
Múku
preosejeme na kôpku, v strede urobíme jamku, dáme do nej roztopený
tuk, vajcia, štipku soli, 250 ml vody a zamiesime cesto. Rozdelíme
ho na päť dielov, prikryjeme obrúskom a necháme 20 minút stáť.
Cesto rozvaľkáme na pláty, ktoré majú byť také veľké ako
nádoby, v ktorej sa pita bude piecť. Prvý plát uložíme na dno
nádoby vymastenej maslom, pokropíme ho 3 lyžicami roztopeného
masla a kyslej smotany a posypeme mletými orechmi zmiešanými s
cukrom. Prikryjeme druhým plátom cesta, pokropíme roztopeným
maslom a kyslým mliekom. Rozložíme naň jablká nakrájané na
plátky a posypeme cukrom a škoricou. Prikryjeme ďalším plátom
cesta, pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom a posypeme
hrozienkami a cukrom. Na túto vrstvu položíme opäť plát cesta,
pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom a posypeme pomletým
makom a cukrom. Navrch dáme posledný plát cesta, nádobu vložíme
do rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 15 minút. Medzitým
zmiešame 2 vajcia, zvyšnú kyslú smotanu a cukor. Zmes nalejeme na
pitu a pečieme ešte 15 minút pri teplote 150 stupňov. Pitu
podávame horúcu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára