140
g masla., 140 g čokolády., 140 g práškového cukru., 6 vajec.,
120 g hladkej múky., višňový alebo ríbezľový lekvár., maslo a
múku na vymastenie formy.
Poleva
– 100 g jemného kryštálového cukru., 20 g kakaa., 50 g masla
Maslo
vymiešame s tekutou čokoládou a postupne pridáme žĺtky.
Dôkladne vymiešame do peny. Šesť bielkov vyšľaháme na tuhý
sneh. Bielky vmiešame do žĺtkovej zmesi a postupne primiešame
múku. Pečieme vo vymastenej a vysypanej forme pri teplote 180°C
asi hodinu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potrieme lekvárom a
polejeme plevou. Dáme stuhnúť, ale nie do chladničky.
Poleva
– maslo dôkladne vymiešame s kakaom, cukor uvaríme na nitku a
pridáme do hmoty. Ihneď polejeme.
Cukor
uvaríme na nitku – cukor dáme do kastrólika s troškou vody a
uvaríme na hustú hmotu, ako med. Stále miešame, kým sa nebude
ťahať. Nesmie kvapkať, alebo sa trhať. Keby sme do kastrólika
nedali trošku vody, vznikol by karamel!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára