piatok 2. septembra 2016

Špargľa a 3 omáčky

1 kg zelenej a bielej špargle
Holandská omáčka: 175 g helie, 2 žĺtka, 2 lyžice vody, 1 PL citrónovej šťavy, soľ, biele mleté korenie
Heliu rozpustíme a odstavíme. V miske zmiešame žĺtka so šťavou z citróna a vodou a v horúcom vodnom kúpeli metličkou šľaháme dovtedy, kým nevznikne krém. Potom do krému pomaly po KL vmiešame rozpustenú heliu a nakoniec omáčku ochutíme bielym mletým korením a soľou.
Octový nálev: 2 natvrdo uvarené vajcia, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, cibuľka, 3 PL vínneho octu, 5 PL oleja, soľ, štipku cukru a biele mleté korenie
Veľmi drobno posekanú cibuľku zmiešame s vňaťou, so soľou a korením, zalejeme vínnym octom, olejom, cukrom a pridáme najemno posekané vajcia.
Bernská omáčka: 2 PL vínneho octu, 0,1 l bieleho vína, 2 žĺtky, 30 g helie, 2 malé cibuľky, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, červená mletá paprika, biele mleté korenie, soľ

Najemno pokrájanú cibuľku zalejeme octom a vínom a rýchlo varíme až sa polovica tekutiny odparí. Zmäknutú heliu rozotrieme so soľou, korením, paprikou a posekanou vňaťou. Postupne doňho všľaháme žĺtky a po častiach všetko vmiešame do horúceho octového nálevu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára