pondelok 26. septembra 2016

Slepačia polievka Ujházy

sliepka, 500 g predné hovädzie, sušené huby, 100 g koreňovej zeleniny, zelenú papriku, paradajkový pretlak, cibuľu, strúčik cesnaku, petržlenovú vňať či pažítku, 1 kl červenej papriky, celé čierne korenie, soľ.,
Do veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami, ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, prípadne aj hovädzie alebo teľacie kosti. Zalejeme vodou a na miernom ohni pomaly varíme. Po 30 minútach varenia pozberáme penu vytvorenú na povrchu polievky, pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, vývar osolíme, pridáme šampiňóny (alebo sušené huby), nakrájanú zelenú papriku, paradajkový pretlak, nastrúhaný cesnak a cibuľu nakrájanú nadrobno, okoreníme mletou červenou paprikou, celým čiernym korením a prikryté varíme, až kým všetko mäso nezmäkne (asi 3 hodiny). Do polievky môžeme pridať aj nakrájané fazuľové struky, zelený hrášok a čerstvú paradajku. Keď je mäso uvarené, najprv pozberáme tuk z povrchu, potom mäso a kosti vyberieme, mäso vykostíme a spolu s koreňovou zeleninou nakrájame na rezance a malé kúsky. Vývar precedíme do misy, vložíme doň nakrájané mäso a zeleninu, prípadne pridáme aj rezance alebo pečeňové knedličky uvarené osobitne v osolenej vode. Posýpeme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára