sliepka,
500 g predné hovädzie, sušené huby, 100 g koreňovej zeleniny,
zelenú papriku, paradajkový pretlak, cibuľu, strúčik cesnaku,
petržlenovú vňať či pažítku, 1 kl červenej papriky, celé
čierne korenie, soľ.,
Do
veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami,
ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, prípadne aj hovädzie
alebo teľacie kosti. Zalejeme vodou a na miernom ohni pomaly varíme.
Po 30 minútach varenia pozberáme penu vytvorenú na povrchu
polievky, pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu,
vývar osolíme, pridáme šampiňóny (alebo sušené huby),
nakrájanú zelenú papriku, paradajkový pretlak, nastrúhaný
cesnak a cibuľu nakrájanú nadrobno, okoreníme mletou červenou
paprikou, celým čiernym korením a prikryté varíme, až kým
všetko mäso nezmäkne (asi 3 hodiny). Do polievky môžeme pridať
aj nakrájané fazuľové struky, zelený hrášok a čerstvú
paradajku. Keď je mäso uvarené, najprv pozberáme tuk z povrchu,
potom mäso a kosti vyberieme, mäso vykostíme a spolu s koreňovou
zeleninou nakrájame na rezance a malé kúsky. Vývar precedíme do
misy, vložíme doň nakrájané mäso a zeleninu, prípadne pridáme
aj rezance alebo pečeňové knedličky uvarené osobitne v osolenej
vode. Posýpeme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára