pondelok 12. septembra 2016

Morčacia roláda so šampiňónovou ryžou

1 vykostená morka, 200 g šampiňónov, maslo, 1 viazanička koreňovej zeleniny, 2 cibuľe, 500 ml mäsového vývaru (instant), 1 polievková lyžica múky, 1 čajová lyžička horčice, 1 čajová lyžička paradajkového pretlaku, 250 g  ryže, 2 strúčiky cesnaku, pol viazaničky petržlenovej vňate, olej, mleté čierne korenie, soľ
Koreňovú zeleninu očistíme, jednu cibuľu olúpeme. Nakrájame na malé kocky. Vykostené mäso umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme. Zrolujeme a previažeme kuchynskou niťou. Na panvici zohrejeme olej a roládu na ňom z každej strany opečieme. Vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.Do mäsového výpeku pridáme cibuľu a zeleninu, zaprášime múkou a vmiešame paradajkový pretlak. Zalejeme 370 ml mäsového vývaru a dobre premiešame. Na zeleninu položíme mäsovú roládu a pečieme v rúre pri teplote 180 až 200 oC asi 1 hodinu. Počas pečenia niekoľkokrát polejeme vlastnou šťavou, prípadne mäsovým vývarom. Zatiaľ si pripravíme ryžu.Zvyšnú cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejeme 1 lyžicu masla, pridáme vo vriacej vode prepláchnutú ryžu a polovicu nakrájanej cibule. Krátko, za stáleho miešania, opekáme. Zalejeme 1.5 násobným množstvom vody, osolíme a prikryté pomaly dusíme na minime približne 20 minút. Šampiňóny umyjeme a nakrájame nadrobno. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame. Zohrejeme olej, pridáme zvyšnú cibuľu a šampiňóny.Ochutíme soľou, korením a pretlačeným cesnakom.Uvarenú ryžu premiešame s udusenými šampiňónmi, vňaťou a podľa potreby ochutíme. Morčaciu roládu vyberieme a odložíme na teplé miesto. Šťavu so zeleninou pretrieme cez sito, necháme raz prevrieť, pridáme horčicu a jednu polievkovú lyžicu studeného masla. Už nevaríme. Mäso nakrájame na plátky. Podávame s ryžou, poliatou šťavou. Zvyšnú šťavu servírujeme zvlášť. Vhodnou zeleninovou prílohou sú v pare uveraná brokolica a karfiol.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára