1
vykostená morka, 200 g šampiňónov, maslo, 1 viazanička koreňovej
zeleniny, 2 cibuľe, 500 ml mäsového vývaru (instant), 1
polievková lyžica múky, 1 čajová lyžička horčice, 1 čajová
lyžička paradajkového pretlaku, 250 g ryže, 2 strúčiky
cesnaku, pol viazaničky petržlenovej vňate, olej, mleté čierne
korenie, soľ
Koreňovú
zeleninu očistíme, jednu cibuľu olúpeme. Nakrájame na malé
kocky. Vykostené mäso umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme.
Zrolujeme a previažeme kuchynskou niťou. Na panvici zohrejeme olej
a roládu na ňom z každej strany opečieme. Vyberieme z panvice a
odložíme na teplé miesto.Do mäsového výpeku pridáme cibuľu a
zeleninu, zaprášime múkou a vmiešame paradajkový pretlak.
Zalejeme 370 ml mäsového vývaru a dobre premiešame. Na zeleninu
položíme mäsovú roládu a pečieme v rúre pri teplote 180 až
200 oC asi 1 hodinu. Počas pečenia niekoľkokrát polejeme vlastnou
šťavou, prípadne mäsovým vývarom. Zatiaľ si pripravíme
ryžu.Zvyšnú cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci
zohrejeme 1 lyžicu masla, pridáme vo vriacej vode prepláchnutú
ryžu a polovicu nakrájanej cibule. Krátko, za stáleho miešania,
opekáme. Zalejeme 1.5 násobným množstvom vody, osolíme a
prikryté pomaly dusíme na minime približne 20 minút. Šampiňóny
umyjeme a nakrájame nadrobno. Petržlenovú vňať umyjeme a
nakrájame. Zohrejeme olej, pridáme zvyšnú cibuľu a
šampiňóny.Ochutíme soľou, korením a pretlačeným
cesnakom.Uvarenú ryžu premiešame s udusenými šampiňónmi,
vňaťou a podľa potreby ochutíme. Morčaciu roládu vyberieme a
odložíme na teplé miesto. Šťavu so zeleninou pretrieme cez sito,
necháme raz prevrieť, pridáme horčicu a jednu polievkovú lyžicu
studeného masla. Už nevaríme. Mäso nakrájame na plátky. Podávame
s ryžou, poliatou šťavou. Zvyšnú šťavu servírujeme zvlášť.
Vhodnou zeleninovou prílohou sú v pare uveraná brokolica a
karfiol.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára