pondelok 26. septembra 2016

Langoše-recept

1 kg hladkej múky, 3 v šupke uvarené zemiaky, 1 kl soli, kocku droždia, 100 ml mlieka, vlažnú vodu, olej na pečenie,
V šupke uvaríme dobre umyté zemiaky, keď vychladnú ošúpeme ich, vidličkou rozpučíme a dáme do misy. Potom urobíme kvások – do 100 ml vlažného mlieka zamiešame 1 kl cukru a rozmrvíme kocku droždia. Počkáme, kým nakysne. K zemiakom prisypeme asi 800 g múky (zvyšok sa zíde na podsypávanie), 1 kl soli, mlieko s vykysnutým droždím a postupne pri hnetení prilievame toľko vlažnej vody, aby sme dostali mäkké cesto. Potom ho prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobok (asi 30 minút). Po vykysnutí dostaneme cesto také mäkké, že sa už nedá vaľkať, a preto postupujeme takto. Cesto v mise dobre pomúčime a pomúčime aj dosku. Rukou vyberieme kúsok cesta, odrežeme ho nožom a na pomúčenej doske ho rukami ponaťahujeme na obdĺžnik. Nožom urobíme do cesta dva zárezy. V panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja (langoše by v ňom mali plávať) a keď je dobre teplý, vložíme 1 – 2 langoše. Pečieme na trochu stíšenom ohni, prvú stranu pod pokrievkou, potom ich obrátime a druhú stranu opekáme nezakrytú. Opečené vyberieme na tanier so servítkou, aby sme odsali prebytočný tuk a až potom preložíme na misu. Podávame s cesnakovou smotanou (smotana zmiešaná s 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku a soľou), s kečupom alebo nastrúhaným tvrdým syrom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára