1
kg hladkej múky, 3 v šupke uvarené zemiaky, 1 kl soli, kocku
droždia, 100 ml mlieka, vlažnú vodu, olej na pečenie,
V
šupke uvaríme dobre umyté zemiaky, keď vychladnú ošúpeme ich,
vidličkou rozpučíme a dáme do misy. Potom urobíme kvások – do
100 ml vlažného mlieka zamiešame 1 kl cukru a rozmrvíme kocku
droždia. Počkáme, kým nakysne. K zemiakom prisypeme asi 800 g
múky (zvyšok sa zíde na podsypávanie), 1 kl soli, mlieko s
vykysnutým droždím a postupne pri hnetení prilievame toľko
vlažnej vody, aby sme dostali mäkké cesto. Potom ho prikryjeme a
necháme vykysnúť na dvojnásobok (asi 30 minút). Po vykysnutí
dostaneme cesto také mäkké, že sa už nedá vaľkať, a preto
postupujeme takto. Cesto v mise dobre pomúčime a pomúčime aj
dosku. Rukou vyberieme kúsok cesta, odrežeme ho nožom a na
pomúčenej doske ho rukami ponaťahujeme na obdĺžnik. Nožom
urobíme do cesta dva zárezy. V panvici zohrejeme väčšie množstvo
oleja (langoše by v ňom mali plávať) a keď je dobre teplý,
vložíme 1 – 2 langoše. Pečieme na trochu stíšenom ohni, prvú
stranu pod pokrievkou, potom ich obrátime a druhú stranu opekáme
nezakrytú. Opečené vyberieme na tanier so servítkou, aby sme
odsali prebytočný tuk a až potom preložíme na misu. Podávame s
cesnakovou smotanou (smotana zmiešaná s 3 prelisovanými strúčikmi
cesnaku a soľou), s kečupom alebo nastrúhaným tvrdým syrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára