pondelok 26. septembra 2016

Krémeš-recept

hotové lístkové cesto, 1 l mlieka, 280 g práškového cukru, 140 g hladkej múky, 8 bielkov, 5 žĺtkov, 1/2 struku vanilky.,
Lístkové cesto natiahneme v tenkej vrstve na obrátenú stranu plechu na pečenie. Takto ho aj upečieme. Pečieme krátko do ružova pri teplote 240°C. Takto pripravíme dva pláty.

Príprava krému – Múku a žĺtky vymiešame na hmotu smotanovej konzistencie. K tomu použijeme časť mlieka. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého pridáme asi 4/5 (224 g) cukru. Asi 1/5 (56 g) cukru a zvyšok mlieka privedieme k varu. Do mlieka pridáme vanilku (vyškrabneme nožom stred -zrniečka – tie zostanú v kréme, samotné struky dodatočne vyberieme). Cukor pridávame až tesne pred varom, inak sa mlieko pripáli. Za stáleho miešania zmesi vlejeme hmotu smotanovej konzistencie, teda múku a žĺtky s časťou mlieka. Keď zmes opäť zovrie a mierne sa zahustí (za stáleho miešania – najlepšie ručným mixérom priamo na sporáku), odstavíme ju a jemne, ale rýchlo vmiešame sneh s cukrom. Horúci krém ihneď nalejeme na pripravené lístkové cesto a rozotrieme ho. Položíme horný plát cesta. Krájame až po vychladnutí. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára