hotové
lístkové cesto, 1 l mlieka, 280 g práškového cukru, 140 g
hladkej múky, 8 bielkov, 5 žĺtkov, 1/2 struku vanilky.,
Lístkové
cesto natiahneme v tenkej vrstve na obrátenú stranu plechu na
pečenie. Takto ho aj upečieme. Pečieme krátko do ružova pri
teplote 240°C. Takto pripravíme dva pláty.
Príprava
krému – Múku a žĺtky vymiešame na hmotu smotanovej
konzistencie. K tomu použijeme časť mlieka. Z bielkov vyšľaháme
sneh, do ktorého pridáme asi 4/5 (224 g) cukru. Asi 1/5 (56 g)
cukru a zvyšok mlieka privedieme k varu. Do mlieka pridáme vanilku
(vyškrabneme nožom stred -zrniečka – tie zostanú v kréme,
samotné struky dodatočne vyberieme). Cukor pridávame až tesne
pred varom, inak sa mlieko pripáli. Za stáleho miešania zmesi
vlejeme hmotu smotanovej konzistencie, teda múku a žĺtky s časťou
mlieka. Keď zmes opäť zovrie a mierne sa zahustí (za stáleho
miešania – najlepšie ručným mixérom priamo na sporáku),
odstavíme ju a jemne, ale rýchlo vmiešame sneh s cukrom. Horúci
krém ihneď nalejeme na pripravené lístkové cesto a rozotrieme
ho. Položíme horný plát cesta. Krájame až po vychladnutí.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára