utorok 13. septembra 2016

Baklawa-recept

5 pohárov hladkej múky, na hrot noža soli, 500 g masla, pohár masla na potieranie cesta, poháre mletých orechov, pol pohára práškového cukru, lyžička mletej škorice, pohár cukrového sirupu
Cukrový sirup: 2 poháre kryštalového cukru, pohár studenej vody, lyžičku citrónovej šťavy, 2 lyžičky kvetinovej esencie
Cukor rozmiešame v studenej vode a zohrejeme na miernom ohni. Keď roztok začne vrieť, pridáme citrónovú šťavu spolu s príchuťou a na miernom ohni varíme až do zhustnutia 10 minút. Počas varenia nemiešame, lebo sirup by zmútnel. Vychladnutý by mal mať takú hustotu ako redší med. Môžeme ho naliať do fľaše, dobre zavrieť a uložiť do chladu. Takto nám vydrží aj niekoľko mesiacov.

Preosiatu múku, soľ a maslo dobre premiešame, postupne pridáme vodu a spracúvame až dovtedy, kým cesto nie je hladké a pružné, ale nie tuhé. Necháme odpočívať, aspoň 30 minút. Potom cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí, každú rozvaľkáme na plátok. Plátky poukladáme na seba, pričom každý potrieme rozotreným maslom. Keď máme 6 plátkov naukladaných, povrch posledného posypeme plnkou, ktorú sme pripravili zo zomletých orechov, cukru a mletej škorice. Na plnku poukladáme 6 plátkov, pričom každý opäť potrieme maslom. Povrch posledného potrieme zvyšným maslom a celé Baklawa pokrájame ostrým nožom na kosoštvorce alebo iné tvary. Pečieme v horúcej rúre 15 minút do červena. Hotové polejeme cukrovým sirupom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára