5
pohárov hladkej múky, na hrot noža soli, 500 g masla, pohár masla
na potieranie cesta, poháre mletých orechov, pol pohára práškového
cukru, lyžička mletej škorice, pohár cukrového sirupu
Cukrový
sirup: 2 poháre kryštalového cukru, pohár studenej vody, lyžičku
citrónovej šťavy, 2 lyžičky kvetinovej esencie
Cukor
rozmiešame v studenej vode a zohrejeme na miernom ohni. Keď roztok
začne vrieť, pridáme citrónovú šťavu spolu s príchuťou a na
miernom ohni varíme až do zhustnutia 10 minút. Počas varenia
nemiešame, lebo sirup by zmútnel. Vychladnutý by mal mať takú
hustotu ako redší med. Môžeme ho naliať do fľaše, dobre
zavrieť a uložiť do chladu. Takto nám vydrží aj niekoľko
mesiacov.
Preosiatu
múku, soľ a maslo dobre premiešame, postupne pridáme vodu a
spracúvame až dovtedy, kým cesto nie je hladké a pružné, ale
nie tuhé. Necháme odpočívať, aspoň 30 minút. Potom cesto
rozdelíme na 12 rovnakých častí, každú rozvaľkáme na plátok.
Plátky poukladáme na seba, pričom každý potrieme rozotreným
maslom. Keď máme 6 plátkov naukladaných, povrch posledného
posypeme plnkou, ktorú sme pripravili zo zomletých orechov, cukru a
mletej škorice. Na plnku poukladáme 6 plátkov, pričom každý
opäť potrieme maslom. Povrch posledného potrieme zvyšným maslom
a celé Baklawa pokrájame ostrým nožom na kosoštvorce alebo iné
tvary. Pečieme v horúcej rúre 15 minút do červena. Hotové
polejeme cukrovým sirupom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára