350
g sušených hrušiek., 250 g sušených marhúľ., 250 g sušených
hrozienok., 15 g mäkkého masla., 200 g cukru., 125 ml bieleho
rumu., 200 g zázvorového džemu alebo zaváraniny (alebo
pomarančovej marmelády)., 225 g mletých mandlí., 35 g sezamových
alebo zmesi sezamu, slnečnice a tekvice., semienka z 3 kardamónových
toboliek., 1/4 lyžičky mletého koriandra., 3 vajcia.,
Glazúra:
75 g celých blanšírovaných mandlí.,
Hrušky
a marhule pokrájame na malé kúsky a dáme ich do rajnice so
sušenými hrozienkami, s maslom, rumom, so zázvorovým džemom
alebo zaváreninou, prípadne s pomarančovou marmeládou. Veľmi
mierne varíme 10 minút a necháme asi 30 minút odstáť. Rúru
vyhrejeme na 150 stupňov (plynovú na 2. stupeň). Spodok a boky
formy s priemerom 20 cm vyložíme dvojitou vrstvou mastného papiera
na pečenie. Výstelka by mala o 20 cm presahovať horný okraj
formy. Do vychladnutej rajnice vmiešame pomleté mandle, sezamové
(alebo zmes) a kardamónové semienka. Vyšľaháme vajcia a zmes
lyžičkou naložíme do pripravenej formy, povrch uhladíme. Na
cesto poukladáme blanšírované mandle na spôsob sústredených
kružníc. Začneme v strede a postupujeme v kruhoch až k okraju.
Pečieme 1 hodinu a 40 minút a hotovú necháme vo forme celkom
vychladnúť . Vychladnutú tortu vyberieme z formy, zabalíme do
mastného papiera na pečenie a alobalu a odložíme do formy alebo
vzduchotesnej nádoby. Hoci na rozdiel od iných ovocných tort, táto
nemusí odstáť, aby bola jedlá.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára