štvrtok 1. septembra 2016

Ovocná torta

350 g sušených hrušiek., 250 g sušených marhúľ., 250 g sušených hrozienok., 15 g mäkkého masla., 200 g cukru., 125 ml bieleho rumu., 200 g zázvorového džemu alebo zaváraniny (alebo pomarančovej marmelády)., 225 g mletých mandlí., 35 g sezamových alebo zmesi sezamu, slnečnice a tekvice., semienka z 3 kardamónových toboliek., 1/4 lyžičky mletého koriandra., 3 vajcia.,
Glazúra: 75 g celých blanšírovaných mandlí.,

Hrušky a marhule pokrájame na malé kúsky a dáme ich do rajnice so sušenými hrozienkami, s maslom, rumom, so zázvorovým džemom alebo zaváreninou, prípadne s pomarančovou marmeládou. Veľmi mierne varíme 10 minút a necháme asi 30 minút odstáť. Rúru vyhrejeme na 150 stupňov (plynovú na 2. stupeň). Spodok a boky formy s priemerom 20 cm vyložíme dvojitou vrstvou mastného papiera na pečenie. Výstelka by mala o 20 cm presahovať horný okraj formy. Do vychladnutej rajnice vmiešame pomleté mandle, sezamové (alebo zmes) a kardamónové semienka. Vyšľaháme vajcia a zmes lyžičkou naložíme do pripravenej formy, povrch uhladíme. Na cesto poukladáme blanšírované mandle na spôsob sústredených kružníc. Začneme v strede a postupujeme v kruhoch až k okraju. Pečieme 1 hodinu a 40 minút a hotovú necháme vo forme celkom vychladnúť . Vychladnutú tortu vyberieme z formy, zabalíme do mastného papiera na pečenie a alobalu a odložíme do formy alebo vzduchotesnej nádoby. Hoci na rozdiel od iných ovocných tort, táto nemusí odstáť, aby bola jedlá.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára