1
malý zeler., šťava z 1/2 citróna., 1 malá cibuľa., 10 g
rastlinného tuku., 5 g (1 lyžička) múky., 1 lyžica smotany.,
mleté čierne korenie., strúhaný muškátový orech., 1 žĺtok.,
40 g varenej šunky., 5 g masla., 1/2 l vývaru z kostí., soľ.,
Umytý
zeler ošúpeme, postrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby
neotmavel. Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na tuku (asi3
minúty), pridáme zeler a zalejeme vývarom. Prikryté varíme 20
minút. Múku zamiešame do smotany, zavaríme do polievky a povaríme
5 minút. Posolíme, okoreníme a prd odstavením zamiešame žĺtok.
Tenké plátky šunky pokrájame po šírke na 1/2 cm, a po dĺžke
na 2 cm, vložíme do panvice s horúcim maslom, popražíme 3 – 5
minút a dáme na polievku. Zeler s cibuľou môžeme namiesto
strúhania aj zmixovať, dostaneme krémovú polievku. Pri mixovaní
nemajú byť zložky horúce.
(2
porcie / 1 porcia 695 kJ – 166 kcal., B – 8,0 g., T – 11,0 g.,
S – 8,7 g)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára