sobota 3. septembra 2016

Orechový závin

35 dag hladkej múky špeciál, 20 dag hrubej múky, 6 dag kryštálového cukru, 30 dag Smetolu, žĺtok, celé vajce, 1 dl mlieka, 2 dag droždia, štipka soli
plnka : 40 dag kryštálového cukru, 3 dl mlieka, 35 dag mletých orechov, 13 dag strúhanky (piškótových omrvín), citrónovej kôry, vanilkového cukru, rum
Smetol, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme asi hodinu odpočinúť. Cesto potom rozdelíme na 5 dielov. Jednotlivé diely rozvaľkáme, potrieme plnkou a zatočíme. Pozdĺžne poukladáme na plech, potrieme žĺtkom, necháme ich vysušiť. Po zaschnutí žĺtka natrieme záviny ešte raz, popicháme vidličkou a dáme upiecť. Tento závin sa dá výborne uschovať aj v mrazničke pre nečakané návštevy. Miesto orechovej plnky môžeme dať aj makovú. Do  orechov nazabudneme primlieť 3-4 klinčeky pre vôňu “ako u starej mamy”.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára