35
dag hladkej múky špeciál, 20 dag hrubej múky, 6 dag kryštálového
cukru, 30 dag Smetolu, žĺtok, celé vajce, 1 dl mlieka, 2
dag droždia, štipka soli
plnka : 40 dag kryštálového cukru, 3 dl mlieka, 35 dag mletých orechov, 13 dag strúhanky (piškótových omrvín), citrónovej kôry, vanilkového cukru, rum
plnka : 40 dag kryštálového cukru, 3 dl mlieka, 35 dag mletých orechov, 13 dag strúhanky (piškótových omrvín), citrónovej kôry, vanilkového cukru, rum
Smetol,
cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku
a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme asi hodinu odpočinúť.
Cesto potom rozdelíme na 5 dielov. Jednotlivé diely rozvaľkáme,
potrieme plnkou a zatočíme. Pozdĺžne poukladáme na plech,
potrieme žĺtkom, necháme ich vysušiť. Po zaschnutí žĺtka
natrieme záviny ešte raz, popicháme vidličkou a dáme upiecť.
Tento závin sa dá výborne uschovať aj v mrazničke pre nečakané
návštevy. Miesto orechovej plnky môžeme dať aj makovú. Do
orechov nazabudneme primlieť 3-4 klinčeky pre vôňu “ako u
starej mamy”.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára