štvrtok 2. februára 2017

Veľkonočná bábovka

Na cesto: 450 g hladkej muky, stipka soli, 50 g praskoveho cukru, 1 bal. vanilinoveho cukru, struhana citronova kora, 1 vajce, 30 g rozpusteneho masla, 250 ml vlazneho mlieka
Na plnku: 200 g lekvaru, 50 g hrozienok namocenych v rume, stipka skorice
Na potretie: trochu medu
1. Do misy preosejeme muku a pridame drozdie, sol, praskovy cukor, vanilinovy cukor, struhanu koru z citrona, vajce, rozpustene maslo a vlazne mlieko. Vsetko dokladne premiesame a rucne spracujeme na hladke cesto, tak, aby sa nelepilo na steny nadoby. Posypeme mukou a prikryte nechame na teplom mieste vykysnut podla potreby 60-90 minut.
2. Priprava plnky: Lekvar, hrozienka s rumom a skoricou premiesame tak, aby sa napln dala roztierat.
3. Cesto po vykysnuti este raz premiesame a prelozime na pomucenu dosku. Vyvalkame z neho 1,5 cm hruby obdznikovy plat.
4. Cesto natrieme naplnou tak, aby nam po obvode ostal maly kusok cesta. Cesto zrolujeme a spojime tak, aby vznikol veniec. Veniec prelozime do vopred vymazanej a vysypanej babovkovej formy.
5. Ponechame este 1/2 hodiny na teplom mieste a potom vlozime do spodnej polovice predhriatej rury.
6. Po upeceni veniec vyklopime z formy a este teply potrieme medom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára