piatok 24. februára 2017

Nórsky guláš

ryby (akékoľvek, ak ich doká­žeme vykostiť) alebo filé, slanina, cibuľa, sladká paprika, mle­tá rasca, zemiaky. Ak použijeme filé, ešte cesnak a majorán
Ryby zbavené vnútorností a kostí (600 g) nakrájať na kocky, ze­miaky (300 g) na kocky, cibuľu (1 väčšiu) nadrobno, slaninu (70 g) na malé kocky. Pri úprave z filé roztrieť cesnak (3 strúčiky) a zvlášť uvariť zemiaky ako prílohu.
Ryby osoliť a dať do chladu (do chladničky). Slaninu rozpiecť, speniť na nej cibuľu, pridať lyžičku papriky, zamiešať, prisypať zemiaky, osoliť, posypať mletou ras­cou (opatrne podlievať). Keď sú zemiaky napoly mäkké, priliať horúcu vodu a pridať ryby. Dusiť zakryté.
Pri úprave guláša z filé radšej vy­nechať rascu a zemiaky, ku dvom cibuľkám speneným na tuku pridať papriku, čierne ko­renie, soľ a hneď filé, trochu podliať, nechať vydusiť, posypať mú­kou, miešať, nechať opražiť. Podliať horúcou vodou, pridať rozotrený cesnak, trochu majoránu a dusiť domäkka. Ak je omáčka pri­veľmi ostrá, dá sa zjemniť kúskom masla.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára