bažant., 200g mrkvy., 100 g póru., čajová lyžička soli., trocha bieleho korenia., šťava z citróna., 125 g oravskej slaniny., 1,5 dl vývaru zo zveriny alebo slepačí bujón., dl kyslej smotany., 1,5 dl bieleho vína., 5 lyžíc brusnicového lekváru
Bažanta umyjeme studenou vodou a utierkou osušíme, zvnútra vytrieme soľou a korením zvonku pokvapkáme citrónovou šťavou. Krídla a stehná priviažeme k telu. Bažanta a obložíme plátkami slaniny k telu, ktoré priviažeme niťou, položíme ho do pekáča bruchom dolu a pečieme. Po 10 minútach pridáme zohriaty vývar a nakrájanú zeleninu. Pečieme asi 45 minút. Každých 10 minút polievame vývarom a obraciame (nakoniec bruchom hore). Krátko pred dopečením bažanta vyberieme, slaninu dáme dolu, natrieme ho kyslou smotanou (2 lyžice smotany odložíme) a dopečieme do hneda. Upečeného bažanta dáme do misy, pridáme upečené plátky slaninky a vložíme do vypnutej , ešte teplej rúry s pootvorenými dvierkami. Výpek zo zeleninou zriedime s trochou horúcej vody, vylejeme do inej nádoby a zmiešame s vínom. Môžeme pridať uvarenú, roztlačenú bažantiu pečeň. Dochutíme smotanou, soľou a korením. Z bažanta odstránime niť, naporcujeme a podávame so zemiakovými kroketami alebo opečenými zemiakmi a brusnicovým džemom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára