1,1 – 1,4 kg kurčaťa (najlepšie z chovu s voľným výbehom)., soľ., čerstvo zomleté čierne korenie., 3 malé hrste najemno posekaných čerstvých byliniek (bazalka., petržlenová vňať., majorán)., 4 PL olivového oleja., ½ citróna., 4 polámané bobkové listy., 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
Rozohrejte rúru a pekáč na 225º C. Umyte kurča zvnútra aj zvonka a dôkladne ho osušte papierovými utierkami. Niektorí ľudia odstraňujú hrudnú „kosť želaní“, ale treba ju nechať a niečo si želať. Potrite dutinu soľou, potom veľmi opatrne zachyťte kožu na špičke kuracích pŕs, dajte pozor, aby sa neodtrhla, a jemne ju nadvihnite. Druhou rukou zľahka oddeľte kožu od mäsa na prsiach. Normálne je s mäsom spojená tkanivom podobným hodvábnemu papieru. Kožu môžete nechať buď spojenú s mäsom v strede a urobiť dva menšie tunely po oboch stranách, alebo môžete skúsiť stred prerezať. Posypte troškou soli priestor, ktorý ste vytvorili, a natlačte dnu posekané bylinky. Pokvapkajte troškou olivového oleja. Kurča sa vždy nevypcháva, ale ak tak spravíme, potom doň vložíme citrón, bobkový list a rozmarín. Zatiahnite kožu na prsiach dopredu, aby neostala odkrytá nijaká časť mäsa, zastrčte krídla pod kurča a čo najsilnejšie zviažte. Kurča bude dôkladne upečené, keď bude mať na prsiach jemné, vlhké mäso, chrumkavú kožu a prepečené stehná. Preto jednoducho priečne nakrojte obe stehná asi 3 alebo 4 razy a povtierajte do zárezov trochu zvyšných byliniek, tým sa teplu podarí preniknúť priamo k mäsu na stehnách, vďaka čomu sa rýchlejšie upečie. Rukou trošku potrite kožu kurčaťa olivovým olejom a hojne dochuťte soľou a korením. Vyberte rozohriaty pekáč z rúry a dajte doň trochu oleja. Položte kurča na spodok pekáča chrbátom dolu a vložte pekáč späť do rúry. Nechajte piecť 5 minút, potom kurča obráťte na druhú stranu prsami nadol. Pečte ďalších 5 minút a potom obráťte kurča na chrbát. Pečte hodinu pri teplote 225º C. Použite všetok nadbytočný tuk, ktorý stečie do pekáča, na upečenie zemiakov, alebo si upečte zemiaky v pekáči spolu s kurčaťom. Koža by mala byť naozaj chrumkavá a bylinky dodajú mäsu arómu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára