piatok 4. januára 2019

Hubový guláš so špenátovými haluškami

250 g dubákov., 200 g kuriatok., 300 g šampiňónov., 250 g hlivy ustricovej., cibuľu., papriku., paradajku., ½ kg múky., olej., maslo., 3 vajcia., 100 g špenátu., viazaničku petržlenovej vňate., soľ., mleté čierne korenie., mletú papriku., niekoľko byliek tymianu
Huby očistíme a pokrájame na hrubo. Cibuľu nasekáme najemno a osmažíme na rozpálenom oleji. Pridáme rozkrájanú papriku, paradajku, a napokon všetko posypeme mletou paprikou. Zalejeme troškou vody, osolíme a okoreníme. Podľa chuti môžeme pridať i tymian. Do gulášového základu vsypeme najprv kuriatka, po chvíli šampiňóny a hlivu ustricovú. Keď dusené huby začnú púšťať šťavu, môžeme pridať i dubáky. Posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a všetko krátko povaríme. Z múky,vajec, trošky soli a vody vymiesime cesto na halušky. Potom z neho odkrajujeme malé kúsky, ktoré hneď hádžeme do horúcej slanej vody a varíme. Na panvici rozpustíme kúsok masla, na ktorom dôkladne podusíme špenát. Dusený špenát osolíme, okoreníme a premiešame s precedenými a odkvapkanými haluškami, ktoré budú chutnou prílohou k hubovému gulášu.
Hovorí sa, že do každého guláša treba dať cesnak, do tohto však neodporúčam, pretože intenzívna chuť cesnaku by potlačila hubovú arómu. Ak máte možnosť, použite čo najviac lesných, čerstvých húb, ak nie, môžeme použiť j sušené, ale pred varením ich namočte. Namiesto čerstvého špenátu môžete použiť aj zmrazený, ten primiešajte rovno do cesta na halušky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára