balíček malé kurča (asi kg)., čerstvo pomleté čierne korenie., soľ., petržlenová vňať., rozmarín., estragón., KL sladkej papriky., 3 PL oleja., pohár bieleho vína., KL maizeny., prípadne trošku sladkej smotany., 375 g rajčiakov., ďumbier., 30 g masla alebo margarínu., nové korenie., vegeta., 1 – 2 poháriky zeleného escorialu
Kurča umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme a potrieme zvnútra soľou a čerstvo pomletým korením. Do brušnej dutiny kurčaťa vložíme bylinky a sformujeme ho, zviažeme nohy a krídla. Zmiešame papriku a olej, kurča touto zmesou potrieme, vložíme do ohňovzdornej nádoby a asi 50 minút pečieme v rúre pri 200 stupňov C. Aj je výpeku už málo, podlievame kurča horúcou vodou. Ku koncu pečenia ho polejeme bielym vínom. Potom šťavu z pečenia zlejeme, zahustíme maizenou, dochutíme soľou, čiernym korením a smotanou. Rajčiaky sparíme, obielime, vyberieme z nich semená a pokrájame na kocky. Nad varičom vo flambovacej nádobe rozpustíme tuk, podusíme na ňom rajčiaky s ďumbierom, ochutíme vegetou, mletým a novým korením. Do šťavy vložíme upečené kurča, polejeme ho alkoholom a zapálime. Flambované kurča rozporcujeme a podávame s hráškovou ryžou, ľadovým šalátom s olivami a francúzskou omáčkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára