utorok 5. marca 2013

Špargľová polievka

40 g masla, 50 g hladkej múky, 1 l vývaru z kostí, 100 ml mlieka, 150 g špargle, žĺtok, soľ, zelený petržlen, muškátový oriešok
Z masla a múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju precedeným vývarom z kostí, vodou z uvarenej špargle a osolíme. Varíme asi pol hodiny na miernom ohni. Pridáme uvarenú špargľu, pokrájanú na menšie kúsky a necháme prejsť varom. Nakoniec do polievkypostrúhame muškátový oriešok, pridáme posekaný zelený petržlen a žĺtok, rozšľahaný v mlieku.

Tekvicová polievka

menšia tekvica, 3-4 PL oleja, 2 PL hladkej múky, menšia cibuľa, voda, soľ, 250 ml šľahačkovej smotany, mlieko, ocot
Tekvicu ošúpeme a postrúhame na tenkom strúhadle. Posolíme a necháme chvíľu stáť. Potom ju vyžmýkame a dáme variť do trošku vody. Z oleja a múky urobíme zápražku, pridáme cibuľu a upražíme. Zalejeme vodou. Keď je už tekvica uvarená prilejeme mlieko, necháme zovrieť, pridáme zápražku a povaríme. Nakoniec pridáme smotanu a necháme prejsť varom. Dochutíme soľou a octom.

Kelová polievka

menší kel, 3-4 zemiaky, 2-3 PL oleja 2-3 strúčiky cesnaku, mletá červená paprika, voda, soľ, vegeta, majorán
Pokrájaný kel a zemiaky varíme v posolenej vode. Z oleja a múky pripravíme zápražku, pridáme papriku a prelisovaný cesnak. Zalejeme vodou, povaríme a vlejeme do polievky. Dochutíme soľou, vegetoua majoránom.

Gulášová polievka

2500 ml voda,50 g masť,50 g hladká múka,100 g cibuľa,400 g zemiaky,300 g hovädzie predné,20 g soľ,10 g mleté čierné korenie,10 g cesnak,10 g mletá paprika,5 g majoránka
Na masti osmažíme do ružova nasekanú cibuľu, pridáme hovädzie mäso nakrájané na maličké kocky, premiešame a osmažíme spolu s cibuľou. Potom dochutíme soľou, paprikou (môžeme aj pálivou), mletým čiernym korením, zalejeme časťou vody a mäso udusíme. Keď je mäso mäkké, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, cesnak a majoránku, nalejeme zvyšok vody a povaríme, dokiaľ nezmäknú zemiaky. Zahustíme zátrepkou z múky a vody a ešte spolu na slabom ohni povaríme aspoň 15 minút.

Rýchla paradajková polievka

0,5 litra paradajkového pretlaku, zeleninový bujón, bobkový list, citrón, kryštáľový cukor, maizena
Zeleninový bujón necháme prevrieť v troške vody. Pridáme rajčinový pretlak a bobkový list, prípadne aj celú cibuľu. Necháme zohriať, aby sa zmes spojila, potom pridáme trochu citrónovej šťavy, kryštáľový cukor, všetko podľa chuti. Na záver, ak chceme, zahustíme polievku maizenou. Podávame s postrúhaným syrom.

Paradajková polievka

250 ml paradajkového pretlaku, cibuľa, 2 PL oleja, 2 PL hladkej múky, 1 PL cukru, voda soľ, strúhaný tvrdý syr
Z oleja a múky pripravíme zápražku, pridáme cibuľu pokrájanú na kocky, popražíme a zalejeme vodou. Nalejeme paradajkový pretlak, osolíme, osladíme a spolu povaríme. Do uvarenej polievky pridáme postrúhaný syr.

Krémová polievka z mrkvy

20 g masla, 350 g mrkvy, 40 g hladkej múky, 2 dl mlieka, voda, soľ
Očistenú pokrájanú mrkvu opražíme na masle, zaprášime múkou, osolíme, podlejeme vodou a povaríme. Pretrieme cez sito a nakoniec prilejeme mlieko.

Mrkvová polievka

250 g mrkvy, 40 g masla, 20 g hladkej múky, 20 g suchej cestoviny,voda, soľ, čierne korenie, zelený petržlen
Očistenú mrkvu pokrájame na rezance, opražíme na tuku zaprášime múkou, zalejeme vodou a povaríme. Osolíme, okoreníme, nakoniec zavaríme jemné rezance a pridáme posekaný zelený petržlen. Do polievky môžeme pridať aj inú zeleninu
.

Krémová zemiaková polievka

0,5 kg zemiakov, bujón , 500 ml mlieka, vegeta, mleté čierne korenie, cesnak, mletá červená paprika
Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky, zalejeme troškou vody a dáme variť. Pridáme bujón, vegetu, korenie, papriku a varíme do zmäknutia. Po dovarení rozmixujeme a pridáme mlieko podľa potreby, aby vznikol hladký krém. Pridáme prelisovaný cesnak a privedieme do varu. Môžeme podávať s opečenými kockami rohlíka alebo vo vydlabanej žemli.

Zemiaková kyslá polievka s hríbmi

0,5 kg zemiakov,2-3 hrste sušených hríbov,cibuľa, trochu oleja, mletej červenej papriky,1 l mlieka, šľahačková smotana, 2 PL hladkej múky, soľ, 2-3 guličky nového a čierneho korenia, trochu octu
Na oleji usmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme papriku, na kocky pokrájané zemiaky a hríby ktoré sme vopred namočili do vody. zalejeme troškou vody, pridáme soľ, koreniny a uvaríme do mäkka. Prilejeme mlieko. Múku zmiešame so smotanou a vlejeme do polievky. Necháme prejsť varom. Dochutíme octom.