sobota 1. októbra 2016

Vianočný šalát

700 g zemiakov ., 100 g cibule., 100 g nakladaných uhoriek., 200 g uvarenej alebo nakladanej zeleniny (mrkva, petržlen, celer = 8:1:1., 60 g sterilizovaných rezov kápie., 1 PL sterilizovanej kukurice., 2 PL sterilizovaného hrášku., 2 PL uhorkového nálevu., 1 PL plnotučnej horčice., ½ PL práškového cukru., ½ KL soli., ½ KL čerstvého mletého čierného korenia., 150 ml majonézy., 150 ml šľahačkovej smotany., 4 vajcia uvarené natvrdo., vegeta., worchestrová omáčka., chilli omáčka.,
Šalát treba pripraviť deň vopred a v dostatočnom množstve! Vopred preto, aby stihli zemiaky absorbovať do seba všetky chute.Umyté zemiaky dáme do studenej vody a varíme v šupke 20 minút. Vodu zlejeme. Natvrdo si uvaríme vajíčka a tiež necháme vyhladnúť. Zakiaľ vychladnú, nakrájame nadrobno cibuľu, nakladané uhorky, nakladanú alebo domäkka uvarenú zeleninu. Na menšie kúsky nakrájame aj nakladané kápiové rezy, ktoré predtým necháme na sitku odtiecť z nálevu. Pridáme nálev z uhoriek, horčicu, korenie, cukor a soľ (radšej menej a neskôr dochucujeme), hrášok a kukuricu, pár kvapiek worchestrovej a chilli omáčky. Vychladnuté zemiaky pretlačíme cez drôtenú mriežku na hranolky do väčšieho hrnca, pridáme zeleninovú zmes a jemne rozmiešame. Nalejeme smotanu a majonézu a jemne všetko ešte raz rozmiešame. Nakoniec dáme na plátky pokrájané vajíčka a znova veľmi jemne premiešame. Hneď po príprave by mal mať šalát trocha výraznejšie chute (viac slaný aj sladký, jemne pikantný), a tiež by mal mať redšiu konzistenciu (možno pridať trocha vlažnej vody) – na druhý deň aj zhustne aj sa chute trocha zrazia, keď zemiaky vpijú časť tekutín. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára