700
g zemiakov ., 100
g cibule., 100 g nakladaných uhoriek., 200 g uvarenej alebo
nakladanej zeleniny (mrkva, petržlen, celer = 8:1:1., 60 g
sterilizovaných rezov kápie., 1 PL sterilizovanej kukurice., 2 PL
sterilizovaného hrášku., 2
PL uhorkového nálevu., 1
PL plnotučnej horčice., ½ PL práškového cukru., ½ KL soli., ½
KL čerstvého mletého čierného korenia., 150 ml majonézy., 150
ml šľahačkovej smotany., 4 vajcia uvarené natvrdo., vegeta.,
worchestrová omáčka., chilli omáčka.,
Šalát
treba pripraviť deň vopred a v dostatočnom množstve!
Vopred preto, aby stihli zemiaky absorbovať do seba všetky
chute.Umyté
zemiaky dáme do studenej vody a varíme v šupke 20 minút.
Vodu zlejeme. Natvrdo si uvaríme vajíčka a tiež necháme
vyhladnúť. Zakiaľ vychladnú, nakrájame nadrobno cibuľu,
nakladané uhorky, nakladanú alebo domäkka uvarenú zeleninu. Na
menšie kúsky nakrájame aj nakladané kápiové rezy, ktoré
predtým necháme na sitku odtiecť z nálevu. Pridáme nálev
z uhoriek, horčicu, korenie, cukor a soľ (radšej menej
a neskôr dochucujeme), hrášok a kukuricu, pár kvapiek
worchestrovej a chilli omáčky. Vychladnuté zemiaky pretlačíme
cez drôtenú mriežku na hranolky do väčšieho hrnca, pridáme
zeleninovú zmes a jemne rozmiešame. Nalejeme smotanu a
majonézu a jemne všetko ešte raz rozmiešame. Nakoniec dáme
na plátky pokrájané vajíčka a znova veľmi jemne
premiešame. Hneď
po príprave by mal mať šalát trocha výraznejšie chute (viac
slaný aj sladký, jemne pikantný), a tiež by mal mať redšiu
konzistenciu (možno pridať trocha vlažnej vody) – na druhý deň
aj zhustne aj sa chute trocha zrazia, keď zemiaky vpijú časť
tekutín.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára