500
g polohrubej múky, soľ, 40 g droždia, 50 g kryštálového cukru,
2,5 dl mlieka, 100 g masla, 2 vajcia, 1 vanilínový cukor, 3 lyžice
hrozienok namočených v rume, 50 g mandľových lupienkov, 100 g
kandizovanej citrónovej kôry, 1 žĺtok, 30 g práškového cukru
Do
misy preosejeme múku, zmiešame so soľou, urobíme jamku, do nej
rozmrvíme droždie, posypeme 2 lyžičkami práškového cukru,
zalejeme vlažným mliekom a necháme kysnúť. Do vykysnutého
kvásku pridáme vychladnuté rozpustené maslo, zvyšný práškový
cukor, vanilínový cukor, vajcia a vypracujeme hladké cesto.
Nakoniec pridáme hrozienka, premiesime, prikryjeme utierkou a
necháme asi 40 minút kysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej
doske premiesime a rozdelíme na dve časti. Z každej urobíme tri
kúsky, ušúľame šúľky a upletieme veniec. Preložíme ho na
vymastený plech, necháme chvíľu kysnúť, potom potrieme
rozšľahaným žĺtkom, posypeme práškovým cukrom, kúskami
citrónovej kôry, mandľovými lupienkami a upečieme vo vyhriatej
rúre.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára