200
g údenej klobásy 100 g údeného mäsa 50 g údenej šunky olej
Červená
kapusta: 700 g červenej kapusty dve cibule olej štyri lyžice octu
soľ cukor tri bobkové listy dve lyžice ríbezľového lekváru
Biela
kapusta: 700 g bielej kapusty jednu cibuľu dve lyžice oleja dve
lyžice nastrúhaných jabĺk ocot cukor celú rascu soľ
Guľaté
knedličky: 400 g polohrubej múky 50 g droždia 250 ml mlieka jedno
vajce dva rožky, soľ petržlenovú vňať jednu cibuľu olej 100 g
oravskej slaniny
Údenú
klobásu, mäso a šunku opražíme na oleji. Podávame ich s
udusenou bielou a červenou kapustou a s knedľou.
Červená
kapusta: Nadrobno nakrájanú cibuľu udusíme na oleji, pridáme
nakrájanú kapustu. Zmes posolíme, podlejeme troškou vody, vložíme
bobkový list. Hrniec prikryjeme a dusíme, kým kapusta nezmäkne.
Potom za občasného miešania odparíme prebytočnú tekutinu a
podľa chuti pridáme ocot, cukor a ríbezľový lekvár.
Biela
kapusta: Očistenú a nakrájanú cibuľu speníme na oleji v hrnci,
pridáme rascu a soľ, vsypeme kapustu a udusíme domäkka. Potom
pridáme strúhané jablko, znovu krátko podusíme a ochutíme
cukrom a octom.
Knedle:
V miske rozdrvíme droždie, zalejeme vlažným mliekom, pridáme
vajce, trochu múky a vymiešame riedke cesto. Prisypeme zvyšnú
múku, posolíme a vypracujeme husté cesto, do ktorého zapracujeme
na kocky nakrájané rožky, petržlenovú vňať, opraženú cibuľu
a slaninu. Spolu zmiešame a necháme dvadsať minút kysnúť. Potom
z masy formujeme guľaté knedličky, ktoré vložíme do posolenej
vriacej vody a pod pokrievkou varíme na miernom ohni dvadsať minút.
V polovici varenia knedličky obrátime. Uvarené vyberieme a necháme
odtiecť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára