pondelok 12. septembra 2016

Morka na lovranský spôsob

1 mladá morka (asi 2500 g), 500 g teľacieho mäsa, 200 g slaniny, 4 žĺtky, 100 g masla, 300 ml sladkej smotany, 1000 g gaštanov, 100 ml prošku, 30 ml koňaku (brandy), 30 ml rumu, 200 ml oleja, 2 bobkové listy, majorán, mleté čierne korenie, soľ
Morku očistíme, umyjeme, osušíme a zvnútra i zvonka osolíme. Gaštany narežeme a upečieme na prudkom ohni. Potom ich olúpeme a tri štvrtiny z nich roztlačíme vidličkou. Roztlačené gaštany zmiešame so sladkou smotanou a 10 minút dusíme na masle. Zvyšné olúpané gaštany necháme vychladnúť. Pečené a dusené gaštany premiešame a spolu so žĺtkami, koňakom, rumom, proškom a pridáme k pomletému teľaciemu mäsu. Všetko spolu dobre zamiešame a osolíme. Morku naplníme pripravenou plnkou a zašijeme. Dáme ju na pekáč, polejeme olejom, posypeme majoránom, pridáme bobkové listy a v rúre pečieme 2 hodiny pri teplote 200 oC. Dovýpeku prilejeme vodu, povaríme a pretrieme cez sitko. Omáčku podávame v omáčniku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára