1
mladá morka (asi 2500 g), 500 g teľacieho mäsa, 200
g slaniny, 4 žĺtky, 100 g masla, 300 ml sladkej
smotany, 1000 g gaštanov, 100 ml prošku, 30 ml koňaku
(brandy), 30 ml rumu, 200 ml oleja, 2 bobkové listy, majorán, mleté
čierne korenie, soľ
Morku
očistíme, umyjeme, osušíme a zvnútra i zvonka osolíme. Gaštany
narežeme a upečieme na prudkom ohni. Potom ich olúpeme a tri
štvrtiny z nich roztlačíme vidličkou. Roztlačené gaštany
zmiešame so sladkou smotanou a 10 minút dusíme na masle. Zvyšné
olúpané gaštany necháme vychladnúť. Pečené a dusené
gaštany premiešame a spolu so žĺtkami, koňakom, rumom, proškom
a pridáme k pomletému teľaciemu mäsu. Všetko spolu dobre
zamiešame a osolíme. Morku naplníme pripravenou plnkou a
zašijeme. Dáme ju na pekáč, polejeme olejom, posypeme majoránom,
pridáme bobkové listy a v rúre pečieme 2 hodiny pri teplote
200 oC. Dovýpeku prilejeme vodu, povaríme a pretrieme cez sitko.
Omáčku podávame v omáčniku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára