800
g stehna (pliecka) diviaka, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie,
2 cibule, 50 g zelera, 3 lyžice masti, bobkový list, borievky, 1
lyžicu hladkej múky, 100 g čerstvých šampiňónov, 0,75 dl
červeného vína, pažítku
Vykostené,
očistené, umyté a osušené mäso sa osolí a okorení. Na
polovičnom množstve masti sa opraží na tenké plátky nakrájaný
zeler, cibuľa, vloží sa pripravené mäso a spolu sa krátko
opečie, zastrekne vodou, pridá sa rozdrvené korenie a pod
pokrývkou sa dusí. Potom sa pokrývka odstráni a mäso sa pečie v
rúre domäkka. Počas dusenia sa obracia, polieva šťavou a podľa
potreby dolieva vodou. Mäkké mäso sa vyberie a uchová v teple. Zo
štvrtiny masti a múky sa pripraví svetlá zápražka a zahustí sa
šťava, zamieša a dobre prevarí. Podľa potreby sa rozriedi vodou
a pred dovarením sa omáčka dochutí vínom a precedí. Do hotovej
omáčky sa pridajú očistené šampiňóny nakrájané na plátky,
udusené na zvyšku masti. Pri podávaní sa plátky mäsa polejú
omáčkou a posypú najemno nakrájanou pažítkou. Vhodné prílohy:
rôzne upravené zemiaky, vyprážané zemiakové krokety, rôzne
upravená ryža, rôzne upravené cestoviny.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára