1
kg pliecka diviaka, 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, 100 g strúhaného
tmavého chleba, 3 lyžice masla, klinčeky, 2 lyžice kyslej
smotany, 80 g olúpaných mandlí, 1 dl madeiry
Očistené,
umyté a osušené pliecko sa prešpikuje 2/3 slaniny nakrájanej na
tenké prúžky a osolí. Pripravené mäso sa vloží do pekáča so
zvyškom slaniny nakrájanej na kocky, 1/3 masla, mierne podleje
vodou a pečie v rúre domäkka. Počas pečenia sa mäso obracia,
polieva vlastnou šťavou a podľa potreby dolieva vodou. Z
nastrúhaného suchého chleba a zvyšku masla sa vymieša kaša s
mletým klinčekom; ak je kaša hustá, pridá sa smotana.
Pripravenou kašou sa rovnomerne potrie celý povrch mäsa a pečie,
kým sa nevytvorí kôrka. Pred dopečením sa mäso posype
strúhanými mandľami. Upečené mäso sa vyberie, uchová v teple a
výpek sa zaleje vínom madeira, doleje vodou a krátko povarí.
Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, zemiakové krokety.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára