16
stredne veľkých zemiakov, 20 dkg
syru – ementál, tehla, 400 ml
mlieka, 1
lyžica zápražky, 1 štipka čierneho korenia,1 štipka
šalátového korenia,1 lyžica sójovej omáčky alebo
worchester, 1 lyžica provensálskeho korenia, 1 štipka
soli, 3 strúčikov cesnaku, 1 štipka
oleja, 1 lyžička
horčice
Najprv
si pripravíme zemiaky-zemiaky očistíme, pokrájame na 1/4 a
vložíme do uzatvoreného mikroténového sáčika s troškou vody
do mikrovlnky – podľa veľkosti na 10-20 minút, kým nie sú
uvarené. (prípadne zemiaky uvaríme) Zemiaky dáme na panvicu do
rozpáleného oleja, posypeme soľou a poprášime provensálskym
korením. Opekáme až kým nezhnednú, tesne pred odstavením
pretlačíme cesnak a premiešame. Medzitým si pripravíme omáčku.
Do hrnca dáme väčšinu mlieka a nasypeme zápražku. Ak nemáme
zápražku, môžme použiť kľudne len solamyl zmiešaný s vodou.
Počkáme takmer do varu a prisypeme postrúhaný syr. Miešame až
kým sa syr nerozpustí. Podľa potreby dohustíme zápražkou alebo
solamylom, alebo naopak zriedime nepoužitým mliekom. Pridáme
korenie, šalátové korenie (len trošku, ale chutí to výborne),
horčicu a sójovú omáčku (alebo worchester). Ihneď podávame –
zemiaky polejeme omáčkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára