piatok 2. septembra 2016

Pečené zemiaky so syrovou omáčkou

16 stredne veľkých zemiakov, 20 dkg syru – ementál, tehla, 400 ml mlieka, 1 lyžica zápražky, 1 štipka čierneho korenia,1 štipka šalátového korenia,1 lyžica sójovej omáčky alebo worchester, 1 lyžica provensálskeho korenia, 1 štipka soli, 3 strúčikov cesnaku, 1 štipka oleja, 1 lyžička horčice
Najprv si pripravíme zemiaky-zemiaky očistíme, pokrájame na 1/4 a vložíme do uzatvoreného mikroténového sáčika s troškou vody do mikrovlnky – podľa veľkosti na 10-20 minút, kým nie sú uvarené. (prípadne zemiaky uvaríme) Zemiaky dáme na panvicu do rozpáleného oleja, posypeme soľou a poprášime provensálskym korením. Opekáme až kým nezhnednú, tesne pred odstavením pretlačíme cesnak a premiešame. Medzitým si pripravíme omáčku. Do hrnca dáme väčšinu mlieka a nasypeme zápražku. Ak nemáme zápražku, môžme použiť kľudne len solamyl zmiešaný s vodou. Počkáme takmer do varu a prisypeme postrúhaný syr. Miešame až kým sa syr nerozpustí. Podľa potreby dohustíme zápražkou alebo solamylom, alebo naopak zriedime nepoužitým mliekom. Pridáme korenie, šalátové korenie (len trošku, ale chutí to výborne), horčicu a sójovú omáčku (alebo worchester). Ihneď podávame – zemiaky polejeme omáčkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára