utorok 6. septembra 2016

Gerbeaud-recept

cesto : 250 g masla alebo tuku,100 g cukru,600 g múky,3 PL mlieka,3 PL kyslej smotany,2 žĺtky,kocka kvasníc
plnka : 250 g džemu (najlepšie marhuľového),200 g práškového cukru (ak je džem príliš sladký, cukor uberieme),350 g mletých orechov
čokoládová poleva : 100 ml mlieka,100 g cukru,100 g margarínu,20 g kakaa
Do rozpusteného masla pridáme cukor, žĺtky, múku a vopred pripravený kvások (z mlieka a kvasníc. Necháme vykysnúť. Potom pridáme smotanu a dobre vypracujeme. Cesto rozdelíme na 4 diely a necháme aspoň ½ hod. kysnúť. Potom jeden diel rozvaľkáme na veľkosť plechu a opatrne ho naň preložíme. Potrieme džemom a posypeme orechami zmiešanými s cukrom. Toto zopakujeme aj s ďalšími dvomi cestami. Na štvrté cesto nedávame ani džem, ani orechy. Upečieme. Po vychladnutí koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme niekoľko hodín odstáť.

Poleva: Z mlieka, kakaa a cukru uvaríme hustú hmotu. Po vychladnutí vmiešame margarín. Poznámka: polevu podľa receptu sme ešte neskúšali. Koláč po vychladnutí polejeme čokoládou na varenie rozpustenou s tukom, príp. na ešte horúci koláč sa môžu poukladať kúsky samotnej čokolády, ktorá o chvíľu zmäkne a dá sa ľahko rozotrieť. Koláč je veľmi sýty.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára