cesto
: 250 g masla alebo tuku,100 g cukru,600 g múky,3 PL mlieka,3 PL
kyslej smotany,2 žĺtky,kocka kvasníc
plnka : 250 g džemu (najlepšie marhuľového),200 g práškového cukru (ak je džem príliš sladký, cukor uberieme),350 g mletých orechov
čokoládová poleva : 100 ml mlieka,100 g cukru,100 g margarínu,20 g kakaa
plnka : 250 g džemu (najlepšie marhuľového),200 g práškového cukru (ak je džem príliš sladký, cukor uberieme),350 g mletých orechov
čokoládová poleva : 100 ml mlieka,100 g cukru,100 g margarínu,20 g kakaa
Do
rozpusteného masla pridáme cukor, žĺtky, múku a vopred
pripravený kvások (z mlieka a kvasníc. Necháme vykysnúť. Potom
pridáme smotanu a dobre vypracujeme. Cesto rozdelíme na 4 diely a
necháme aspoň ½ hod. kysnúť. Potom jeden diel rozvaľkáme na
veľkosť plechu a opatrne ho naň preložíme. Potrieme džemom a
posypeme orechami zmiešanými s cukrom. Toto zopakujeme aj s ďalšími
dvomi cestami. Na štvrté cesto nedávame ani džem, ani orechy.
Upečieme. Po vychladnutí koláč polejeme čokoládovou polevou a
necháme niekoľko hodín odstáť.
Poleva:
Z mlieka, kakaa a cukru uvaríme hustú hmotu. Po vychladnutí
vmiešame margarín. Poznámka: polevu podľa receptu sme ešte
neskúšali. Koláč po vychladnutí polejeme čokoládou na varenie
rozpustenou s tukom, príp. na ešte horúci koláč sa môžu
poukladať kúsky samotnej čokolády, ktorá o chvíľu zmäkne a dá
sa ľahko rozotrieť. Koláč je veľmi sýty.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára