500
g zemiakov, 4 zrnká celého čierneho korenia, ½ lyžičky celej
rasce, cibuľa, kocka mäsového bujónu, 100 g slaniny, lyžička
hladkej múky, mletá červená paprika, strúčik cesnaku, vajce,
soľ, petržlenová vňať
Halušky:
300 g zemiakov, 100 g hladkej múky, soľ
Zemiaky
ošúpeme a pokrájame na štvrtiny. V 1,5 litrovom hrnci ich
zalejeme vodou, pridáme čierne korenie, rascu, celú cibuľu,
osolíme a dáme variť. Keď sú zemiaky mäkké, cibuľu vyberieme
a zemiaky vo vode roztlačíme. Dolejeme vriacou vodou, aby bol
hrniec plný, pridáme rozmrvenú bujónovú kocku, prelisovaný
cesnak a necháme zovrieť. Slaninu nakrájame na kocky, upražíme a
oškvarky vyberieme. K masti prisypeme hladkú múku, mletú papriku
a zásmažku pridáme do polievky. Povaríme ešte 10 minút.
Polievku odstavíme z ohňa a za stáleho miešania k nej prilejeme
rozšľahané vajce. Zemiaky na halušky ošúpeme a postrúhame.
Pridáme hladkú múku, osolíme a vypracujeme cesto, ktoré potom
pretlačíme cez sito na halušky do vriacej osolenej vody.
Pomiešame, varíme 2 minúty a scedíme. Hotové halušky rozdelíme
na taniere, zalejeme polievkou, pridáme oškvarky a posypeme
posekanou vňaťou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára