sobota 25. februára 2017

Pečené jahňacie stehno s pretlakom

1 a 1/2 kg jahňacieho stehna,3 strúčiky cesnaku,2 PL paradajkového pretlaku,1 PL hladkej múky,1 ČL soli,2 PL citrónovej šťavy,1/2 KL mletej rasce,celé čierne korenie,3 malé cibule,3 PL oleja,250 ml zeleninového vývaru,125 ml suchého bieleho vína,1 ČL maizeny
Mäso umyjeme a osušíme a malým ostrým nožom doň urobíme mriežkovité zárezy. Cesnak očistíme, pozdĺžne pokrájame a mäso ním prešpikujeme. Paradajkový pretlak vymiešame so soľou, s hladkou múkou, citrónovou šťavou, mletou rascou a drveným čiernym korením. Touto zmesou potrieme mäso a necháme 12 hodín v chlade odležať. 
Elektrickú rúru vyhrejeme na 250 °C (teplovzdušnú na 230 °C). Cibuľu ošúpeme a pokrájame na štvrtky. V pekáči zohrejeme olej a jahňacinu zo všetkých strán prudko opečieme. Pridáme cibuľu a polovicu horúceho vývaru. Mäso pečieme ďalej v rúre na najnižšej priečke 15 minút. Potom teplotu znížime na 200/180 °C a pečieme ďalších 40 minút. Počas pečenia mäso pravidelne polievame výpekom, občas prilejeme víno a horúci vývar. 
Po dopečení necháme mäso odležať ešte 10 minút vo vypnutej rúre. Výpek rozriedime horúcou vodou a zahustíme maizenou, rozmiešanou v troške studenej vody.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára