streda 31. augusta 2016

Trebišovský makovník, tvarohovník, orechovník

450 g polohrubej múky, 70 g bravčovej masti, 80 g masla, 10 g droždia, 50 g práškového cukru, 1 dl mlieka, 2 žĺtky, štipka soli, z ½ citróna postrúhaná kôra, tuk na plech, žĺtok na potretie, práškový cukor na posypanie
Do misky dáme múku, v ktorej rozdrobíme masť a maslo. Vo vlažnom mlieku pomiešame cukor s droždím a vlejeme do múky, pridáme žĺtky, soľ, citrónovú kôru a vypracujeme hladké tuhé cesto, ktoré odložíme na teplé miesto a 3 hodiny necháme kysnúť. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 3 časti. Každú časť vyvaľkáme na tenký plát a po jednom naplníme pripravenými plnkami. Potom stočíme, boky každého závinu pomastíme olejom, položíme na vymastený plech tesne vedľa seba, prikryjeme a necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným žĺtkom, vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňoch 35 minút. Upečené necháme vychladnúť, posypeme cukrom a pokrájame.
Orechová plnka: ¼ l mlieka, 150 g práškového cukru, 300 g mletých orechov, balíček vanilkového cukru, ½ dl tuzemského rumu. V mlieku rozmiešame práškový a vanilkový cukor a necháme prejsť varom. Potom prisypeme orechy, um a citrónovú kôru, pomiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
Maková plnka: ¼ l mlieka, 100 g práškového cukru, 1 PL medu, 300 g pomletého makubalíček vanilkového cukru, ½ dl tuzemského umu, 1 PL oleja. V mlieku rozmiešame vanilkový a práškový cukor a necháme prejsť varom. Do vriaceho pridáme mak, med, um a olej, pomiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.

Tvarohová plnka: 400 g tvarohu, 150 g práškového cukru, šťava z citróna, balíček vanilkového cukru, 50 g hrozienok, 100 g tuku, žĺtok. Tvaroh pretrieme cez sito, pridáme všetky zvyšné potraviny okrem hrozienok, vyšľaháme jemný krém, nakoniec pridáme hrozienka a natrieme na plát.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára