450
g polohrubej múky, 70 g bravčovej masti, 80 g masla, 10 g droždia,
50 g práškového cukru, 1 dl mlieka, 2 žĺtky, štipka soli, z ½
citróna postrúhaná kôra, tuk na plech, žĺtok na potretie,
práškový cukor na posypanie
Do
misky dáme múku, v ktorej rozdrobíme masť a maslo. Vo vlažnom
mlieku pomiešame cukor s droždím a vlejeme do múky, pridáme
žĺtky, soľ, citrónovú kôru a vypracujeme hladké tuhé cesto,
ktoré odložíme na teplé miesto a 3 hodiny necháme kysnúť.
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 3 časti.
Každú časť vyvaľkáme na tenký plát a po jednom naplníme
pripravenými plnkami. Potom stočíme, boky každého závinu
pomastíme olejom, položíme na vymastený plech tesne vedľa seba,
prikryjeme a necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Pred
pečením ich potrieme rozšľahaným žĺtkom, vložíme do vopred
vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňoch 35 minút.
Upečené necháme vychladnúť, posypeme cukrom a pokrájame.
Orechová
plnka: ¼ l mlieka, 150 g práškového cukru, 300 g mletých
orechov, balíček vanilkového cukru, ½ dl tuzemského rumu. V
mlieku rozmiešame práškový a vanilkový cukor a necháme prejsť
varom. Potom prisypeme orechy, um a citrónovú kôru, pomiešame,
odstavíme a necháme vychladnúť.
Maková
plnka: ¼ l mlieka, 100 g práškového cukru, 1 PL medu, 300 g
pomletého makubalíček vanilkového cukru, ½ dl tuzemského umu, 1
PL oleja. V mlieku rozmiešame vanilkový a práškový cukor a
necháme prejsť varom. Do vriaceho pridáme mak, med, um a olej,
pomiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
Tvarohová
plnka: 400 g tvarohu, 150 g práškového cukru, šťava z citróna,
balíček vanilkového cukru, 50 g hrozienok, 100 g tuku, žĺtok.
Tvaroh pretrieme cez sito, pridáme všetky zvyšné potraviny okrem
hrozienok, vyšľaháme jemný krém, nakoniec pridáme hrozienka a
natrieme na plát.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára