streda 20. februára 2013

Šúľance s makom

500 g zemiakov ,200 g hrubej múky ,soľ ,vajce ,voda ,120 g maku ,70 g práškového cukru ,50 g masla

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Keď sú uvarené, ošúpeme ich a na jemnom strúhadle postrúhame. Dáme na dosku, posolíme, pridáme múku, rozmiešané vajce, podľa potreby vodu a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme 20 minút odpočívať. Potom cesto rozdelíme na niekoľko častí. Z každej utvoríme valček hrubý asi 1 cm a nakrájame ho na kúsky. Z kúskov cesta potom tvoríme šúľance, ktoré varíme vo väčšom množstve osolenej vody. V priebehu varenia ich občas premiešame vareškou, aby sa neprichytili o dno hrnca. Uvarené šúľance precedíme, posypeme makom, ktorý sme zmiešali s cukrom. Nakoniec polejeme roztopeným maslom a servírujeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára