piatok 22. februára 2013

Krémová pórová polievka

80 g masla, 2 PL olivového oleja, cibuľu, 350 g póru (bielu časť), nakrájaného na tenké kolieska, 1,5 l kuracieho vývaru, 1 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky, 250 ml sladkej smotany, 2 PL citrónovej šťavy, soľ, biele korenie, niekoľko koliesok póru na ozdobu
V hrnci rozohrejeme maslo a olivový olej a dosklovita na ňom osmažíme pokrájanú cibuľu a kolieska póru, dávajte si pozor, aby nezhnedli. Prikryté občas premiešame a na miernej teplote dusíme asi 15 minút. Keď zelenina zmäkne, zalejeme ju horúcim vývarom. Polievku privedieme do varu, pridáme na kocky pokrájané očistené zemiaky a zakryté pomaly varíme, kým nezmäknú. Odstavíme z plameňa a polievku necháme mierne vychladnúť. Potom ju opatrne rozmixujeme ručným ponorným mixérom. Rozmixovanú polievku prelejeme do čistého hrnca, zohrejeme a primiešame smotanu. Pridáme citrónovú šťavu a ochutíme soľou a bielym korením. Na tanieri polievku ozdobíme opraženými kolieskami póru.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára