streda 20. februára 2013

Lekvárové šišky

1 kg polohrubej múky ,100 g cukor ,50 g masla ,80 g kvasníc ,1/2 l mlieka ,balíček vanilkového cukru , citrónová kôra ,2 PL rumu alebo koňaku ,3 žĺtky ,sneh z 3 bielkov ,soľ ,džem alebo nugeta

Z mlieka s trochou cukru a kvasníc si urobíme kvások. Do preosiatej múky pridáme vykysnutý kvások, žĺtky, zvyšný cukor a maslo a dobre vypracujeme. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru, rum a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na viac kúskov, ktoré postupne rozvaľkáme a vykrajujeme šišky, alebo iné tvary a necháme kysnúť ešte aspoň pol hodiny. Vyprážame na horúcom oleji. Natrieme džemom, alebo pomocou zdobítka na torty natlačíme dovnútra nugetu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára