500 g hovädzieho chudého mäsa, 2 - 3 lyžice
bravčovej masti, 3 - 4 cibule, mletá paprika, mleté čierne korenie, rasca,
rajčiakový pretlak, 4 - 5 lyžíc na kocky pokrájanej koreňovej zeleniny s
hráškom,lyžicu horčice, 1 dl smotany, citrón, soľ
Umyté a osušené mäso pokrájame na rovnomerné
kúsky. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame, vložíme na horúcu masť a trochu
opražíme. Odložíme z ohňa, pridáme 1 lyžičku mletej papriky, pomiešame,
prilejeme trochu vody, spolu prevaríme a vložíme pokrájané mäso. Osolíme,
okoreníme a pod pokrievkou dusíme. Občas pomiešame a podlievame teplou vodou.
Keď je mäso polomäkké, pridáme rascu, zbytok čierneho korenia, rajčiakový
pretlak, 4 - 5 lyžíc na kocky pokrájanej koreňovej zeleniny s hráškom a dusíme
do mäkka. Rajčiakový pretlak omáčku zahustí a preto častejšie pomiešame, aby sa
guláš nepripiekol. Ak sme správne postupovali, cibuľa sa v omáčke rozvarila a
netreba ju cediť. V opačnom prípade mäso vyberieme na tanier, omáčku precedíme
alebo zmixujeme, vložíme mäso a znovu prevaríme. Ak chceme guláš zahustiť aj
múkou, mäso posypeme 1 lyžicou múky vtedy, keď je voda vyparená a omáčka
vydusená na tuk. Múku s mäsom rozmiešame, chvíľu popražíme, podlejeme vodou,
znovu zamiešame a pomaly dusíme ďalej. Dusíme dovtedy, kým tuk nevystúpi na
povrch a nevytvorí lesklý povlak. Guláš podávame so žemľovou knedľou, s
varenými zemiakmi, s chlebom alebo s pečivom. Guláš ochutíme 1 lyžicou horčice,
1 dl smotany a s citrónom. Prílohou sú žemľové knedle.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára