800 g zemiakov ,300 g polohrubej múky ,štipku soli ,vajce ,slivky ,kryštálový cukor ,na posýpku: mletý mak s cukrom, mleté orechy, kakao
Deň pred prípravou si uvaríme zemiaky v šupke. Zemiaky ošúpeme a na jemnom strúhadle ich nastrúhame. Pridáme soľ, vajce a múku a spracujeme na vláčne cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, prisypeme ešte múku. Cesto si rozdelíme a vyvaľkáme na asi pol centimetra hrubú veľkú placku. Nakrájame štvorčeky podľa veľkosti sliviek. Na každý štvorec cesta položíme odkôstkovanú čerstvú slivku, ktorú môžeme naplniť malou lyžičkou cukru. Spracujeme gule a dáme ich variť do vriacej vody. Varíme, až kým nevyplávajú na povrch a potom ešte asi 2 až 3 minúty. Slivkové gule vyberieme a vložíme do misy, ktorej dno sme na tenko posypali kryštálovým cukrom, aby sa gule nepolepili. Hotové slivkové gule posypeme podľa chuti posýpkou a polejeme roztopeným maslom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára