štvrtok 20. decembra 2018

Zemlínske opekance

20 g droždia., trocha mlieka., soľ., 20 g práškového cukru., 500 g hladkej múky., hrubá múka
Na posypanie: 80 g mletého maku., 60 g práškového cukru., 80 g masla., trocha mlieka., 50 g medu
Do ½ dl mlieka rozdrvíme droždie, pridáme soľ, cukor, 3 PL ohriatej múky a necháme vykysnúť. Ostatnú múku preosejeme do väčšej nádoby, pridáme vykysnutý kvások, trochu vlažného mlieka a vymiesime redšie cesto. Povrch cesta poprášime múkou a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto posypeme múkou, rozšúľame na hrúbku prsta, pokrájame na kúsky dlhé cm a poukladáme na pomastený plech. Chvíľu ich necháme kysnúť a potom ich pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov c asi 30 minút. Pred podávaním opekance sparíme vo vriacej vode, scedíme dáme do misy a posypeme makom zmiešaným s cukrom. V nádobe zohrejeme maslo prilejeme mlieko, med a premiešame. Zmes necháme zovrieť, odstavíme ešte horúcou polejeme opekance a hneď podávame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára