kačica s hmotnosťou asi 2 kg., 2 PL oleja., 3 cibule., trošku červeného vína., 2 cl koňaku., 2 PL kyslej smotany
PLNKA: 3 cibule., 75 g oravskej alebo anglickej slaniny., 2 tvrdé rožky., viazanička miešaných byliniek., 1 – 2 kačacie pečienky., soľ., mleté čierne korenie., KL sušenej šalvie., KL tymianu., 2 vajcia
Kačicu opláchneme pod studenou tečúcou vodou a osušíme. Očistenú cibuľu nakrájame na kocky, slaninu na tenké prúžky. Rožky namočíme do studenej vody. Bylinky umyjeme a nadrobno posekáme. Slaninu a cibuľou orestujeme, primiešame bylinky a necháme vychladnúť. Z rožkov vytlačíme vodu, pečienky nakrájame a pridáme k zmesi. Plnku okoreníme, primiešame vajcia a naplníme kačicu. Otvor zašijeme kuchynskou niťou. Zvonky kačicu potrieme soľou a mletým korením a na rozpálenom oleji ju opražíme zo všetkých strán do hneda. Vložíme ju do pekáča a posypeme osminkami očistenej cibule. Kačicu pečieme neprikrytú v rúre predhriatej na 200 stupňov C asi poldruha hodiny. Z času na čas podlievame slanou vodou. Po upečení vyberieme kačicu z pekáča a odložíme na teplé miesto. Výpek rozriedime troškou teplej vody, zjemníme červeným vínom, koňakom a smotanou, v ktorej sme rozmiešali trošku hladkej múky. Pečenú kačicu podávame so zemiakovými knedličkami a červenou kapustou dusenou na červenom víne.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára