štvrtok 20. decembra 2018

Rybacia polievka z morských rýb

kg stredomorských rýb ( mala treska., makrela., platesa., morská šťuka – môžu byť aj kuchynsky upravené)., 2 PL citrónovej šťavy., KL soli., cibuľa., mrkva., pór., kúsok vetvičky stopkového zeleru., 3 rajčiaky., 4 strúčiky cesnaku., 2 zemiaky., ½ šálky oleja., bobkový list., vetvička tymianu a zelenej feniklovej vňate., 2 vetvičky petržlenovej vňate, kúsok pomarančovej kôry., trochu šafránu a bieleho korenia
Opražené chlebíky: strúčik cesnaku., PL oleja., 8 plátkov bieleho chleba
Ryby umyjeme, odrežeme chvosty, plutvy, hlavu a osušíme. Pokvapkáme citrónovou šťavou, necháme odstáť 20 minút a vložíme do 1 a ¾ l osolenej vody. V odokrytom hrnci povaríme 15 minút, vývar precedíme. Cibuľu obielime, mrkvu očistíme, zemiaky ošúpeme a spolu s pórom a zelerom všetko pokrájame na plátky, cesnak rozotrieme. Vo väčšom hrnci zohrejeme olej, a cibuľu, pór, mrkvu, zeler a cesnak v ňom za stáleho miešania opečieme. Pridáme bobkový list, tymian, feniklovú vňať, pomarančovú kôru a pokrájané zemiaky. Zmes zalejeme vývarom, vložíme do nej rybie mäso a varíme na otvorenom ohni 15 – 20 minút. Rajčiaky ošúpeme, pokrájame na malé mesiačiky, pridáme do polievky a povaríme ešte 10 minút.
Chlebíky: cesnak roztlačíme, zmiešame s olejom a natierame na chlebíky. Z oboch strán opražíme na horúcom oleji.
Z hotovej polievky vyberieme ryby, pokrájame ich, vykostíme a kúsky mäsa vložíme späť do polievky. Podávame s opraženými chlebíkmi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára